Моршинський завод через суд визнав недійсним патент на кришку для пляшок

08 Жовтня 2014

Господарський суд міста Києва визнав недійсним патент на промисловий зразок “Кришка “SС 5004” для закупорювання пляшок”, власником якого є ПП “Про-Пре”.

До суду із позовом звернулось ПАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”, оскільки патент не відповідає умовам патентоспроможності. Завод пояснив, що форма запатентованого виробу є тотожною формі кришки, що використовується ним з 2006 року.

“Про-Пре” отримало патент на кришку лише у листопаді 2013 року, однак такі кришки, за твердженням заводу, стали загальнодоступними в світі ще до дати подання заявки на патент.

Згідно з інформацією на сайті Інституту промислової власності, патент і справді було отримано на кришку, яку давно використовують для закупорювання напоїв у пластикові пляшки.

патент кришка

Під час розгляду справи суд призначив експертизу, яка встановила, що промиловий зразок “Кришка “SС 5004” для закупорювання пляшок” не відповідає умові патентоспроможності “новизна”.

Суд задовольнив позов “Моршинського заводу мінеральних вод “Оскар”, зобовязавши Державну службу інтелектуальної власності України визнати патент недійсним та опублікувати відповідну інформацію в офіційному бюлетені “Промислова власність”. “Про-Пре” також повинне виплатити заводу 8 тис. грн витрат за проведення судової експертизи.

Власником ПП “Про-Пре” є Контовський Юлій.