“Барком” повернув іподрому лише двох коней із одинадцяти, яких взяв в оренду

05 Вересня 2014

ТОВ “Барком” виплатить на користь ПАТ “Львівський іподром” 37,8 тис. грн збитків за загиблих коней. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Львівської області.

У рішенні повідомляється, що в травні 2011 року “Львівський іподром” та “Барком” уклали договір суборенди рухомого майна – “довгострокових біологічних активів”, що належать до державної власності.

“Довгострокові біологічні активи” – це 11 коней, яких називають: Халва, Ігра, Чібіс, Ізіда, Незабутня, Газель, Бабеш, Ангідріт, Центуріон, Оперетта і Турбаза. “Барком” взяв коней в оренду для відтворення поголів’я та використання в якості робочих.

У 2013 році перевіркою фонду держмайна встановлено, що 9 коней із 11 загинули. Живими виявились лише кобили Турбаза і Оперетта, яких повернули іподрому.

Натомість за загиблих коней “Барком” не відшкодував збитків, а відтак іподром подав позов до суду.

“Барком” заперечував проти позову, тому що нібито їх вини у втраті коней немає, тварини загинули при непередбачуваних обставинах, що підтверджується копіями протоколів розтину трупів.

“Барком” надав суду копії цих протоколів. Однак пізніше попросив замінити їх на інші копії, оскільки надані раніше документи є “недійсними та помилково наданими”. Однак судді порівняли обидва варіанти дев’яти протоколів розтину. Аналіз показав, що протоколи складені щодо одних і тих самих тварин, однак вказані причини загибелі різні, хоча повинні були б бути ідентичні. Крім того, візуально видно, що підписи осіб на них різні, а інколи відсутні взагалі.

Наприклад, у першому варіанті протоколу розтину кобили «Газель» зазначено, що загибель даної тварини настала внаслідок розриву черевної аорти з послідуючим крововиливом в черевну порожнину значної кількості крові, що призвело до анемії головного мозку. У той час у другому варіанті розтину цієї ж тварини зазначено, що смерть наступила внаслідок поїдання легко бродячих кормів, які швидко набрякають, що призвело до задишки грудного типу, порушення серцевої діяльності.

Судді не визнали такі матеріали допустимими доказами. Окрім того, “Барком” надав суду докази передачі на утилізацію лише двох тварин.

ТОВ “Барком” – це “українська компанія, що займається вирощенням свиней, великої рогатої худоби, іншої сільськогосподарської продукції, виготовленням та реалізацією продуктів громадського харчування” (ТМ “Родинна ковбаска”). Власниками є троє людей: екс-регіонал Олег Баран (10%), його батько Володимир Баран (80%) і Олександр Баворовський (10%).