Депутати від ВО «Свобода» відстояли право віддати кінотеатр «Дзвін» в оренду поза конкурсом

04 Вересня 2014

Апеляційний адміністративний суд визнав законною ухвалу Львівської міської ради «Про надання в оренду нежитлових приміщень цілісного майнового комплексу на вул. Шептицьких, 45». Тим самим суд підтвердив законність надання в оренду ТОВ «Дзвін і К» приміщення кінотеатру «Дзвін». Апеляцію подавало управління культури Львівської міської ради. Вчора суд зачитав лише результативну частину постанови – про відхилення апеляційної скарги, в мотиву стануть відомі пізніше.

Нагадаємо, влітку минулого року довкола передачі кінотеатру «Дзвін» в оренду ТОВ «Дзвін і К» точились бурхливі баталії. Депутати від ВО «Свобода», які лобіювали це питання, заявляли, що приміщення необхідно віддати приватному підприємств, яке буде вкладати в нього кошти і збереже його, а крім того, 300 кв.м з майже 800 кв. м приміщення кінотеатру, буде надано для створення музею Степана Бандери.

Міський голова виступав проти винесення ухвали на розгляд сесії, аргументуючи це тим, що під виглядом передачі кінотеатру в оренду згодом може відбутися його приватизація шляхом викупу, що суттєво зменшить прибуток міського бюджету.

Як повідомляли «Н.Г. Львів», головна претензія до депутатів стосувалась того, що приміщення будуть орендувати не на конкурсній основі. Юристи управління культури вважають, що не провівши конкурс на право оренди майнового комплексу, депутати порушили свою ж ухвалу № 897 «Про врегулювання питань оренди майна територіальної громади м.Львова», якою чітко врегульовано, хто має право на оренду комунального майна без конкурсу, а хто повинен виборювати його в конкурсі на комерційних засадах.

Згідно з ухвалою, право на позаконкурсну оренду мають заклади культури та мистецтва. Але під це визначення, за твердженням юристів мерії, ТОВ «Дзвін і К» не підпадає, оскільки серед кодів його економічної діяльності відсутні такі, які дали б йому право називатися підприємством у сфері культури та мистецтва.

Всі ці аргументи не було спростовані під час засідання, але суддя Юрківа О.Р. вважає, що депутати праві, просто тому, що чиновники їм підзвітні. До речі, депутат від ВО «Свобода» Любомир Мельничук навіть брав участь у судових засіданнях, крім того це право, згідно з довіоенюстю, мали також Роман Плахтій та Руслан Валько, обоє члени ВО «Свобода».

Апеляційний суд визнав за чиновниками право оскарження і прийняв апеляцію, але відхилив її. Сьогодні суд зачитав лише результативну частину постанови, а мотиви відхилення апеляційної скарги будуть відомі за кілька днів.

Засновниками ТОВ «Дзвін і К», за даними Єдиного державного реєстру є Марія та Андрій Драчук, Оксана Деревецька та Наталія Денисенкова.