«Ірландські інвестори» знову повернулись в Сокільники

31 Липня 2014

Львівський апеляційний господарський суд повернув «Львів Проперті Девелопмент» можливість оренди 11,3 га в Сокільниках.  Як з’ясувалось, фірма, попри розпал судового процесу, здала частину ділянки київській фірмі, де директором є 24-літній прораб та сплатила податковий борг, тому суд вирішив, що вона має право далі орендувати землю.

«Н.Г.Львів» вже повідомляли про судовий процес, що триває вже не перший рік між Сокільницькою сільрадою та ТОВ «Львів Проперті Девелопмент» за оренду 11,3 га землі. У 2007 році, попри протести мешканців та екологів, Сокільницька сільрада уклала договір оренди з підприємством для будівництва бізнес-парку. Згідно з нею село повинно було отримувати 100 тисяч гривень орендної плати на рік. Крім того, представники фірми стверджували, що за ними стоять ірландські інвестори і вони створять 1000-2000 нових робочих місць.

Роботи так і не почались. А заборгованість з оренди на початок 2014 року склала 614,3 тис. грн за розрахунками сільради.

Ірландські інвестори зникли, натомість серед засновників з’явилась львівська родина Гнатув, не особливо відома і публічна. На сьогодні єдиним засновником «Львів Проперті Девелопмент» є киянин Микола Мороховський. Він також є головою правління київського ПАТ «КСУМ», однієї з найдавніших будівельних фірм Києва.

У квітні 2014 року Сокільницька сільська рада в судовому порядку розірвала з ТОВ «Львів Проперті Девелопмент» договір оренди на ділянку. Але програла апеляцію.

Суддя апеляційного суду з’ясував, що «…мала місце не систематична несплата, а недоплата з боку ТОВ «Львів Проперті Девелопмент» орендної плати за землю в повному обсязі». Як виявилось в угоді про оренду було визначено лише розмір оплати – 5% на рік, а саме 202,6 тис. грн., а щодо того, що платити треба регулярно, то не йшлося.

Щодо розміру цієї недоплати існував спір не між сільрадою та фірмою, а між податковим фіскальною службою та фірмою. З’ясувалось також, що в червні 2014 року підприємство погасило заборгованість у розмірі 1,1 млн грн.

Крім того, виявилось, що рішення про розірвання договору оренди зачіпає третіх осіб, а саме інтереси будівельної фірми ТОВ «Українська фундаментна група», яке зовсім нещодавно 16 квітня 2014 року уклало договір суборенди на 1,9 га землі з ТОВ «Львів Проперті Девелопмент».

За таких обставин суд не дозволив розірвати договір оренди.

Цікаво, що сьогодні засновником «Української фундаментної групи», є ПП «Ірландія Інвестсентс», яке заснував 24-річний мешканець гуртожитку на Червонозоряному проспекті в Києві  Євген Сіліверстов. Щоправда, власнику будівельної фірми та земельної ділянки під Львовом доводиться підробляти – його актуальне резюме можна знайти на сайтах про пошук роботи. Він готовий бути прорабом за 7 тис. грн. на місяць.

А ще цікавіше, що лише кілька років тому серед засновників «Української фундаментної групи» було ПАТ «КСУМ», а директором фірми значився Микола Мораховський.