Справу про продаж Свідерським військового майна повторно розгляне господарський суд

30 Липня 2014

Вищий господарський суд постановив передати справу щодо продажу приміщення «Військторгсервісу» на вулиці Стрийській, 36 у Львові до суду першої інстанції.

Як повідомляли «Н.Г. Львів», філія Управління торгівлі Західного оперативного командування Концерну «Військторгсервіс» продала магазин на Стрийській, 36 площею 39 кв. м у 2009 році ТОВ «Дует-СК».

Прокуратура звернулася до суду, бо від імені філії Управління Західного оперативного командування Концерну «Військторгсервіс» договір купівлі-продажу укладено особою (начальником філії Григорієм Свідерським), яка не мала на момент вчинення правочину достатньої цивільної дієздатності. Прокурор також зазначив, що строк дії дозволу на продаж, який був даний у 2004 році, становить лише один рік, що передбачено постановою Кабміну №803 від 06.06.2007 р. «Про затвердження Порядку відчуження об’єктів державної власності». Крім того, договір було укладено без відповідного погодження Фонду держмайна України.

Суд першої інстанції не погодився з першими двома доводами. Дозвіл на відчуження було дано начальником Головного управління торгівлі Тилу Міністерства оборони України у 2004 році, чия довіреність була скасована у 2005 році. Однак припинення представництва за довіреністю не має своїм наслідком припинення виданих на її виконання дозволів. Що стосується строку чинності дозволу, то прокурор посилався на нормативно-правовий акт, який було прийнято після видачі дозволу на відчуження.

Водночас суддя погодився із тим, що відсутність погодження фонду держмайна є підставою для визнання такого договору недійсним. Разом з тим прокуратура пропустила строк позовної давності і, на думку суду, не навела жодних причин поважності його пропуску, тому у задоволенні позову відмовлено. З рішенням господарського суду погодився і апеляційний.

Натомість колегія суддів Вищого господарського суду уважає висновки судів попередніх інстанцій передчасними та необґрунтованими, оскільки при визначенні початку перебігу позовної давності не надали належної оцінки доводам прокуратури та Міністерства оборони України, що прокурор та позивач не є сторонами оспорюваного договору та були позбавлені права під час його укладення перевірити повноваження осіб, які його підписували. Тому справу передали на новий розгляд.

Власниками ТОВ “Дует-СК” є Іван Крвавич та Григорій Свідерський. Свідерський був співвласником фірми на момент купівлі майна, а відтак він, як керівник філії Управління торгівлі ЗахОК, продав приміщення сам собі.