У Львові «винахідник» запатентував лампочку

27 Червня 2014

Український інститут промислової власності 25 червня зареєстрував два патенти на промислові зразки «лампа для освітлення» авторства Олександра Листвака.

Про 24-річного автора відомо лише те, що у 2013 році він вступав до Львівського техніко-економічного коледжу. Листвак також є власником патентів на промислові зразки «вішалка для одягу», «пробка для закупорювання пляшок», «запальничка», «лопатка для харчових продуктів», «господарський скребок», «бахіли». Всі патенти він отримав починаючи з середини 2013 року.

Запатентовані лампи ззовні нічим не відрізняються від вже існуючих на ринку енергозберігаючих ламп.

1

Того ж 25 червня Листвак став власником патенту на промисловий зразок «з’єднувачі для труб».

2

В оформленні патентів допомагала львівська фірма «Формула-Брок». Вона також надавала аналогічні послуги львівським винахідникам, які протягом 2013 року патентували усе підряд: зубочистки, планшетні комп‘ютери, корки, вішаки, респіратори, запальнички, лампочки, світильники, господарські рукавиці та інше.

Людей, які займаються діяльністю з оформлення патентів на давно відомі речі, називаються «патентними тролями». Завдяки отриманим патентам на промислові зразки вони вимагають фінансового відшкодування у компаній, які імпортують товари, що «схожі» на запатентовані.