- NGL.media - https://ngl.media -

Суд відмовив Василю Пісному у його вимогах стягнути з журналістів 100 000 тисяч гривень

17.06.2014 @ 12:01 в Новини

16 червня Франківський районний суд Львова під головуванням судді Мирослави Гулієвої ухвалив рішення у справі за позовом Василя Пісного проти ZAXID.NET [1] і журналістів “Наших грошей. Львів” Олександри Губицької та Наталії Онисько. Суд задовольнив позов частково, однак відмовив Пісному у його вимогах стягнути з Губицької та Онисько 100 тис. грн моральної шкоди. Журналісти мають намір продовжити розгляд справи в апеляційному суді.

Нагадаємо, що начальник департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДДСБЕЗ) МВС України Василь Пісний звернувся до суду на початку квітня. У своєму позові він просив вилучити з сайту ZAXID.NET статтю [2] «З економічною злочинністю в Україні боротиметься “Антибіотик”», опубліковану 11 березня, а також стягнути з авторів – Олександри Губицької і Наталії Онисько – 100 тис. грн. в якості моральної шкоди.

Своїм рішенням від 16 червня суддя Гулієва повністю відмовила Пісному у задоволенні вимог [3] про відшкодуванні моральної шкоди.

Незважаючи на те, що Василь Пісний вимагав спростувати усі відомості, оприлюднені у статті, суд визнав недостовірними лише кілька фрагментів.

Прикметно також, що суд не визнав не достовірним твердження, про те, що Пісний у певних колах має прізвисько «Антибіотик».

 «Ми вважаємо, що інформація, яку суд визнав недостовірною,  такою не є і не підлягає спростуванню, оскільки ґрунтується на фактах, встановлених задовго до написання статті, яка стала предметом судового розгляду, – пояснив адвокат Юрій Ничка, який представляв у справі інтереси Олександри Губицької та Наталі Онисько. – Наприклад, важко погодитися із тим,  що факт затримання Василя Пісного у липні 1995 року – це недостовірна інформація, оскільки  це підтверджується зокрема і постановою про закриття кримінальної справи щодо Василя Пісного, наданою суду його представником. Так само відповідає дійсності  і факт судового спору Пісного і Ореста Муца, редактора тернопільської газети «Репортер», що підтверджується судовими рішеннями. Тому ми будемо подавати апеляцію».

***

Нижче подаємо твердження, які Франківський райсуд Львова визнавав «недостовірними і такими, що ганьблять честь, гідність та ділову репутацію Василя Пісного», а також докази, які, на нашу думку, свідчать про протилежне.

Твердження:  «10 липня 1995 року Василя Пісного затримали за підозрою у злочині передбаченому ст.144 ч.3 КК України (рекет). За версією слідства, він вимагав спочатку $5 тис, потім $6 тис, а далі $7 тис. у такої собі Марини Берези. З її чоловіком, громадянином Польщі, Пісний у 1992-1994 рр. провадив спільний «бізнес» – займався контрабандою спирту».

Аргументи:  Інформація про затримання Василя Пісного, вимагання, торгівлю спиртом міститься у постанові [4] слідчого в особливо важливих справах прокуратури Львівської області від 30 грудня 1996 року та у статті газети «Високий Замок» (23.04.1996) за підписом начальника управління внутрішньої безпеки МВСУ у Львівській області.

Твердження:  «Знайшли три (!) будинки, що належать сім`ї нового керівника Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України».

 «У Брюховичах є ще одна нерухомість, яку пов’язують з Василем Пісним, на вулиці Лікарській, 3в. Цей будинок, зведений просто посеред лісу, за інформацією нашого джерела, дружина Пісного Ольга Костик подарувала їхній спільній доньці Наталі у лютому 2013 року».

Аргументи: Інформація про будинки ґрунтується на довідках з БТІ, реєстру прав власності на нерухоме майно, судових рішеннях, деклараціях про доходи В.Пісного та даних Держархбудінспекції у Львівській області.

Твердження:  «Наприклад, судився Пісний з тернопільською газетою «Репортер» у 2006 році. Редактор цієї газети Орест Муц звинувачував Пісного, який тоді очолював тернопільську міліцію, у корупції, зловживанні службовим положенням та відмиванні брудних грошей».

Аргументи: Про цю справу писали багато ЗМІ. Окрім того, адвокат Ярослав Снігур, який представляв інтереси Пісного, власноруч представив і долучив до справи копії рішень судів у справі «Пісний проти Муца».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/06/17/sud-vidmovyv-vasylyu-pisnomu-u-joho-vymohah-styahnuty-z-zhurnalistiv-100-000-tysyach-hryven/

URLs in this post:

[1] ZAXID.NET: http://zaxid.net/news/showNews.do?pisniy_viyshov_u_pivfinal&objectId=1311717

[2] статтю: http://zaxid.net/news/showNews.do?pisniy_pishov_vgoru&objectId=1304294

[3] вимог: http://zaxid.net/news/showNews.do?pisniy_podav_do_sudu_na_zaxidnet_vimagaye_100_000_grn&objectId=1306428

[4] постанові: http://zaxid.net/news/showNews.do?ya_prodav_zdihu_60_litriv&objectId=1310062

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.