- NGL.media - https://ngl.media -

Прокуратура повернула приміщення інституту на Науковій, яке купив «Елекс» на торгах конфіскату (ДОПОВНЕНО)

13.06.2014 @ 08:48 в Новини

Прокуратура західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері повернула в державну власність майно оборонно-промислового комплексу «Львівського науково-дослідного радіотехнічний інститут”, що розташований на вул. Науковій, 7 В. Площа комплексу понад 10 тис кв. м, а оціночна вартість, за інформацією прес-служба прокуратури, становить 19 млн грн. Повідомляє ZAXID.NET

Розгляд справи тривав майже півтора роки. Перше засідання відбулось ще в листопаді 2012 року. Тривалий судовий розгляд пояснюється тим, що справа була кваліфікована як «складна» і потребували колегіального розгляду. Учасниками процесу були Міністерство соціальної політики та ТОВ «Елекс», львівська IT-компанія.

Згідно з матеріалами справи, ТОВ «Елекс» купило приміщення інституту під час торгів з реалізації арештованого нерухомого майна. А на торги приміщення попало в результаті заборгованості ДП «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» перед Міністерством соцполітики, яке ще у 2004 році надало підприємству безвідсотково бюджетну позику для погашення заробітної плати у розмірі 5 млн грн. Повернути борг державне підприємство мало в грудні 2007 року, а заставою позички  було саме нерухоме майно. Міністерство та інститут підписали договір іпотеки.

У вересні 2008 року Мінсоцполітики розпочало процедуру повернення боргу через суд. Ще через рік було відкрито виконавче провадження – міністерство вимагало повернути борг майном. І вже 27 серпня 2012 року відбулись відкриті торги з реалізації майна підприємства. Переможцем торгів стало ТОВ «Елекс», яке запропонувало найвищу ціну  – 6,2 млн грн., що було на 170,3 тис. грн. більше ніж стартова ціна.

Прокуратурі вдалось довести, що договір іпотеки є недійсним, оскільки майно інституту належало до переліку об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації і їх заборонено передавати в іпотеку.

Господарський суд міста Києва 25 вересня 2013 рокувизнав [1] іпотечний договір недійсним, тим самим скасовано результати відкритих торгів. А 5 червня 2014 року, як повідомляє прес-служба прокуратури, Київський апеляційний господарський суд залишив це рішення в силі.

Після виходу піблікації з нами зв’язався в.о начальника юридичного відділу ТОВ «Елекс» Андрій Кавацюк. Він повідомив, що  прокуратура дещо поспішила з заявами про поверненя майна. За його словами, судова справа, про результат якої прокуратура розповсюдила повідомлення, стосувалась виключно іпотечного договору, на підставі, якого було заставлено майно інституту, а пізніше винесено на торги. Саме він був визнаний недійсним. Проте, як наполягає юрист, це аж ніяк не означає, що результати торгів визнані недійними і майно повернуто у державну власність.

«На момент проведення торгів, підстави для їх проведення були чинними, а самі торги проводились у порядку, встановленому законом для виконання судових рішень» Юрист наголошує, що Цивільним кодексом України встановлено захист права власності осіб, що придбали майно в такому порядку – майно не може бути витребувано у них за жодних умов.

«Особа, яка бере участь в торгах, що проводяться від імені держави і з повним дотриманням встановленої законодавством процедури, не повинна нести ризики щодо невідомих їй обставин, що існували до моменту продажу, а тим більше були встановлені через кілька років після того», – написав юрист.

Крім того, Кавацюк заявив, що наведена у повідомленні прокуратури оціночна вартість майна у 19 млн грн не відповідає дійсності, оскільки оцінка проводилась через сім місяців після придбанням «Елексом» вказаного корпуса і «не враховує покращень майна, що були виконані за цей час».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/06/13/prokuratura-povernula-prymischennya-instytutu-na-naukovij-yake-kupyv-eleks-na-torhah-konfiskatu/

URLs in this post:

[1] визнав: http://reyestr.court.gov.ua/Review/33822644

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.