Держказначейство не повертає львівській компанії півмільйона завдатку через економію коштів

05 Червня 2014

Львівське Творче об’єднання «Компанія Альтернатива» через суд вимагає від Національної телекомпанії України та Управління державної казначейської служби України Шевченківського району м. Києва повернути 500 тис. грн забезпечення пропозиції конкурсних торгів. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

З матеріалів справи випливає, що у листопаді 2013 року «Компанія Альтернатива» стала переможцем одного з тендерів від Національної телекомпанії України на проведення міжнародного дитячого пісенного конкурсу «Євробачення-2013» . Згідно з технічною документацією, компанія мала надавати послуги щодо зйомки та трансляції «Євробачення», забезпечити все операторське, звукове та світлове обладнання, а також спецефекти. Сума угоди становила 12,9 млн грн.

Згідно з законодавством, для забезпечення пропозиції конкурсних торгів учасник має надати замовнику гарантії виконання своїх зобов’язань. У даному випадку способом забезпечення був депозит у розмірі 500 тис. грн, які були внесені на рахунок замовника 30 жовтня 2013 року.  Закон «Про здійснення державних закупівель» також передбачає повернення забезпечення пропозиції протягом трьох банківських днів у разі у разі укладення договору про закупівлю з учасником, що став переможцем конкурсних торгів. 25 листопада 2013 року компанія звернулась з листом про повернення коштів до НТКУ і отримала відповідь, що це питання розглядає Держказначейство.

У матеріалах справи фігурує лише одна відповідь від Держказначейства, вже в процесі судового розгляду, яка датована травнем 2014 року. Представники цієї структури заперечують позов, посилаючись на постанову Кабміну від 1 березня 2014 року «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету». Вони також повідомили, що кошти будуть перераховані «за наявності обставин». Попри це, Господарський суд міста Києва зобов’язав НТКУ повернути гроші.

Власницею компанії є Оксана Марків.