Антимонопольний оштрафував «АВЕ Львів» за неможливість зменшення оплати за послуги

03 Червня 2014

Компанія з вивезення сміття «АВЕ Львів» заплатить 60 тис. грн штрафу за те, що угоди, які вона укладає зі споживачами, суперечать законодавству України.

Штраф наклали інспектори Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Львівський господарський суд залишив їх рішення в силі. Антимонопольники вважають, що договори на вивіз сміття, які укладались компанією у Львові, Кам’янка-Бузьку та Городку суперечать Типовому договору про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, зокрема не містять положень про можливість зменшення розміру плати за послуги в разі недотримання графіка вивезення сміття, а також можливості несплати вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача. При цьому компанія займає домінуюче становище на ринку, відтак порушено закон про «Про захист економічної конкуренції».

Юристи «АВЕ Львів» не змогли довести , що вони не є монополістами на ринку – аргументи про те, що участь у конкурсі на вивезення сміття брали на загальних підставах не було прийнято до уваги. Крім того, вони визнали, що угоди зі споживачами справді не мають належних пунктів, але переконані, що факт гарантування їх законом не потребує додаткового закріплення в умовах договору про надання відповідних послуг. Проте, антимонопольний комітет та суд вважають, що факт ущемлення прав споживачів наявний і це достатня підстава вважати, що компанія зловживає монопольним становищем.

ТОВ «АВЕ Львів» створена у 2005 році. Її власники – Олег Гайовишин та ТОВ «АВЕ Умвельт Україна» , яке в свою чергу засноване австрійською «АВЕ Сее Холдинг» та чеською «Анделта, А.С.»