Справу про майно військових, яке продали по дві тисячі гривень за “квадрат”, відправили на новий розгляд

26 Травня 2014

Прокурора Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері отримала другий шанс, аби у судовому порядку розірвати договір купівлі-продажу приміщення торгово-побутового комплексу у Львові на вулиці Стрийській, 105, яке колись належало “Військторгсервісу”. 21 травня 2014 року Вищий господарський суд України постановив направити цю справу на новий розгляд до господарського суду першої інстанції.

Як вже повідомляли “Н.Г. Львів”, філія Управління торгівлі Західного оперативного командування Концерну “Військторгсервіс” в кінці 2011 року продала ПП “Рекунс” дане приміщення площею 331,2 кв. м по 2249 гривень за квадратний метр.

За твердженням прокуратури, начальник філії Управління торгівлі Західного оперативного командування Григорій Свідерський продав майно на підставі листа-розпорядження начальника Головного управління торгівлі Тилу Міноборони від 12 листопада 2004 року, який своєю чергою діяв на підставі довіреності Міністерства оборони України. Утім вже у 2005 році ця довіреність була визнана недійсною та відкликана. Окрім того, продаж не було погоджено з Фондом державного майна України.

Натомість судді зробили висновок про відсутність порушень. Мовляв, дозвіл на продаж нерухомості було надано листом-розпорядженням, і вони не встановили будь-яких застережень щодо строку дії чи реалізації цього розпорядження. Щодо довіреності, завдяки якій і з’явився цей лист, то скасування цього документу не скасовує видані на його підставі дозволи.

Відсутність погодження Фонду держмайна судді також “виправдали”. Як відомо, відповідне погодження вимагають згідно з порядком, який був затверджений Кабміном у 2007 році. Незважаючи на те, що приміщення продали у 2011 році, колегія суддів вирішила, що прокуратура не може посилатися на порушення даного порядку, оскільки дозвіл (тобто лист-розпорядження) був наданий у 2004 році, коли цього порядку ще не існувало.

Прокуратурі було відмовлено у задоволенні позову. Рішення господарського суду залишив без змін і апеляційний суд. Натомість судді Вищого господарського суду зауважили, що “при вирішенні спору попередні судові інстанції… дали невірну правову оцінку обставинам справи та доказам, наявним в матеріалах справи, що призвело до помилкових висновків”. А тому справу направили на новий розгляд до господарського суду першої інстанції.

ПП “Рекунс” нині називається ПП “Компанія “Динамік”. Власниками є Дзвінеслава Невойт та Володимир Кривонос. Раніше замість останнього у співвласниках була його дружина Тетяна Кривонос, яка нині вона обіймає посаду директора підприємства. Тетяна Кривонос та її син Сергій Кривонос були співвласниками ПП “Круазе”, яке належить Івану Крвавичу та Григорію Свідерському.