Суд позбавив Сокільницьку сільську раду та обласний і районний бюджети 1, 2 млн грн відшкодувань за землю

07 Травня 2014

Господарський суд Львівської області вирішив, що ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» не зобов’язаний відшкодовувати Сокільницкій сільській раді кошти за втрату земель сільськогосподарського виробництва, оскільки розрахунок втрат у розмірі 1,2 млн грн було затверджено раніше, ніж було прийнято розпорядження про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки державному підприємству.

Згідно з чинним законодавством, у випадку зміни цільового призначення земельної ділянки, в даному випадку з сільськогосподарського на землі промисловості, транспорту, зв’язку, новий власник ділянки повинен надати компенсацію негативних наслідків соціально-економічного та екологічного характеру. Згідно з розрахунками управління Держкомзему у Львівській області, ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» повинен був заплатити 1,2 млн грн., з яких  Сокільницька сільська рада мала отримати 60% – 728,5 тис грн, Пустомитівська районна рада 15% – 182,1 тис грн, а Львівська обласна рада 25 % – 303,5 тис. грн.

Справа про відшкодування цих коштів, перебуває в суді вже майже три роки – з вересня 2011 року. Перше рішення було прийнято 7 травня 2012 року Львівським окружним адміністративним судом на користь місцевих бюджетів. Це рішення було підтримано і в Львівському апеляційному господарському суді. Проте, 24 квітня 2014 року Господарський суд став на сторону ДП «МА «Львів». Згідно з матеріалами рішення, була порушена процедура: розрахунок розміру втрат сільськогосподарського виробництва було складено 31 серпня 2009 року, а розпорядження про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки ДП «МА «Львів» було прийнято лише 09 лютого 2010 року. Відтак державне підприємство може не сплачувати ці кошти.