Суд змушує “Київпастранс” прийняти 70 тролейбусів ЛАЗу

22 Квітня 2014

Господарський суд міста Києва зобов’язав Комунальне підприємство “Київпастранс” виконати умови договору про закупівлю товару за державні кошти та прийняти від ТОВ “Львівські автобусні заводи” нові тролейбуси марки ЛАЗ. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з рішенням, договір про купівлю “Київпастрансом” 77-ми тролейбусів моделі Е-301 було підписано ще у 2010 році. Сторони погодили наступний графік поставки транспорту: грудень 2010 року – 7 шт, січень 2011 року – 20 шт, лютий 2011 року – 40 шт, березень 2011 року – 10 шт.

Натомість у 2011 році “Київпастранс” звернувся до суду з позовом про розірвання договору, обґрунтовуючи свої вимоги відсутністю на рахунках бюджетних коштів цільового призначення. “Львівські автобусні заводи” подали зустрічну позовну заяву про стягнення з “Київпастрансу” 143,7 тис. грн 3% річних та 561,3 тис. грн інфляційних втрат і про зобов’язання “Київпастрансу” виконати умови договору, а саме перерахувати попередню оплату сумі 9 млн 450 тис. грн та прийняти за актом приймання-передачі першу партії товару – сім тролейбусів.

У цій боротьбі перемогли “Львівські автобусні заводи”. Тоді суд зобов’язав “Киїпастранс” виконати умови договору шляхом перерахування попередньої оплати та прийняття сімох тролейбусів.

Окрім того, виявилося, що гроші на тролейбуси були. Київська міська рада дозволила у 2011 році КМДА залучити кредитні кошти в розмірі 350 млн грн для закупівлі 77 зчленованих тролейбусів з низьким рівнем підлоги довжиною понад 18 метрів. Того ж року було затверджено договір кредитної лінії з Ощадбанком.

Засновниками ТОВ «Львівські автобусні заводи» за даними Єдиного державного реєстру є: акціонерна корпорація «Мерибені енерджі корп» (Канада) – 24%, компанія «Артіваль лімітед» (Нова Зеландія) – 25%, корпорація «Євротрак Технолоджіс лімітед» (Канада) – 25%, приватна компанія “Сіті транспорт Констракшн Інвестмент ЛТД» (Великобританія) – 25% та Ігор Чуркін – 1%.

Як повідомляли “Н.Г. Львів”, у березні цього року Господарський суд міста Києва підтвердив законність витребування майна ТОВ “Львівські автобусні заводи” в рахунок оплати заборгованості підприємства. Мова йде про будівлі заводу, що розташовані на вул. Стрийській, 45 у Львові та 40 автобусів. Майно заводу було заставлено 21 листопада 2008 року, як забезпечення для відкриття кредитної лінії у розмірі 29,3 млн грн.