Військторг Свідерський має повернути майно, яке продав сам собі — апеляційний суд

27 Березня 2014

Львівський апеляційний господарський суд постановив визнати недійсним договір купівлі-продажу нерухомості, укладений між Концерном “Військторгсервіс” та ТОВ “Дует-СК”. Фірма має повернути військовим куплене у Самборі приміщення магазину. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з постановою суду, мова йде про події чотирирічної давності. Тоді між начальником Управлінням торгівлі Західного оперативного командування Концерну “Військторгсервіс” Григорієм Свідерським та ТОВ “Дует-СК” було укладено договір купівлі-продажу підвального приміщення магазину площею 68,8 кв. м по вул. Івана Франка, 31 у Самборі (Львівська область). Ціна продажу нерухомості 87 959 грн.

За твердженням прокурора, на момент укладення даного договору не було ні дозволу Міністерства оборони України, ні погодження Фонду державного майна України на відчуження цього майна. Окрім того, Свідерський діяв на підставі листа-розпорядження начальника Головного управління торгівлі Тилу Міноборони від 12 листопада 2004 року, який діяв на підставі довіреності Міністерства оборони України. Утім вже у 2005 році ця довіреність була визнана недійсною та відкликана.

Суддя господарського суду дійшов висновку про те, що майно вибуло з володіння власника за його ж волею, але з порушенням порядку відчуження державного майна, тому що не було погодження Фонду держмайна. Тому це є підставою для визнання договору купівлі-продажу недійсним. Разом з тим, суддя вирішив, що строк позовної давності (договір підписували 18 січня 2010 року, а позов прокурора датовано 29 квітня 2013 року) було пропущено без поважних причин, тому відмовив у задоволенні позову.

Натомість прокурор звернувся до апеляційного суду і успішно оскаржив це рішення. На думку колегії суддів, перебіг позовної давності слід обчислювати з березня 2013 року, оскільки лише тоді прокурор дізнався про порушення порядку відчуження нерухомого майна Міністерства оборони України з листа Фонду Держмайна України.

Власниками ТОВ “Дует-СК” є Іван Крвавич та Григорій Свідерський.