Партійний бізнес нардепа Лопачака

Кар’єру 34-річного «свободівця» без перебільшення можна вважати карколомною. За вісім років вчитель фізкультури став нардепом і ресторатором
25 Березня 2014

лопачакЦВК офіційно зареєструвала народним депутатом України екс-голову фракції «Свобода» у Львівській міськраді Маркіяна Лопачака. З нагоди цієї непересічної події у житті львівського політика, який вперше виходить на національний рівень, «Н.Г. Львів» поцікавилися непублічною стороною діяльності Маркіяна Лопачака.

Лопачак пройшов до Верховної Ради за виборчим списком ВО «Свобода» після складення повноважень низкою депутатів від «Свободи», що перейшли на посади у виконавчі органи влади. Свої депутатські мандати здали, зокрема, Олег Махніцький (очолив ГПУ), Андрій Мохник (Мінекології), Ігор Швайка (МінАПК), Олександр Сич (віце-перм’єр) та Олег Сиротюк, який очолив Тернопільську облдержадміністрацію.

Ще один висуванець «Свободи» у владу – Ірина Сех, яка 2 березня очолила Львівську облдержадміністрацію – протягом 20 днів не склала повноваження нардепа, як того вимагає Конституція, і, судячи з усього, не планує робити цього найближчим часом.

Тим часом Маркіян Лопачак минулого четверга склав повноваження міського депутата та голови фракції «Свободи» у Львівській міськраді, і тепер став повноцінним депутатом парламенту.

Кар’єру 34-річного «свободівця» без перебільшення можна вважати карколомною. І не лише в політиці. За вісім років він не лише пройшов шлях від рядового члена партії до народного депутата, але й кардинально змінив сферу діяльності й суттєво покращив своє матеріальне становище. Вчитель фізкультури католицької школи став менеджером та процвітаючим ресторатором. І все це завдяки політичній діяльності – бізнесом Лопачак займається виключно з колегами-депутатами.

Львівську школу «Святої Софії», де народний депутат працював вчителем фізкультури, він покинув у 2007 році, через рік після обрання його депутатом міськради. Вчителя відразу взяли на посаду заступника директора ТОВ “Оптика №3”, відоме колись продажем офтальмологічних виробів, але після купівлі його Богданом Портухаєм, членом ВО «Свобода», змінило свою діяльність і почало займатися ресторанним бізнесом. Крім того, свого часу директором “Оптики №3”, був ще один «свободівець», секретар ЛМР Василь Павлюк. Але рівно за рік, у 2008 році Лопачак став менеджером з логістики у ТОВ “Галмод”. Згідно з даними офіційного сайту ЛМР, там він працює і досі.

У 2008 році в родині Лопачаків з’явився уже власний бізнес – дружина депутата Ірина Лопачак, журналіст за освітою, стала співвзасновником ПП “Сто-ВП”. Її бізнес-партнерами були люди близькі до ВО «Свобода», а саме: син секретаря ЛМР Назар Павлюк та Юлія Матвіїв, відома як менеджер з персоналу аквапарку “Пляж”, де головою наглядової ради є Андріан Гутник, ще один депутат ЛМР від «Свободи».

Василь Павлюк - незмінний партнер Лопачака по бізнесу

Василь Павлюк – незмінний партнер Лопачака по бізнесу

Сто-ВП” займалося рекламною діяльністю. Львівська міськрада у 2009 та 2010 роках надавала цій фірмі дозволи на встановлення зовнішньої реклами по всьому місту. У серпні 2011 році підприємство заснувало нову фірму – «Сто-ВП Плюс». Діяльність якої була ще більш успішною – як повідомляли “Н.Г. Львів”, вже через місяць після реєстрації ця фірма уклала договір з міськрадою на 5-річне користування місцями для розміщення рекламних засобів.

Сьогодні власниками обох підприємств вже є інші люди. Але відомо, що протягом 2012 року тут встигли попрацювати і інші депутати від «Свободи» – Богдан Стадник (міськрада) та Галина Чорна (облрада). Остання, до речі посідає 30-те місце у партійному списку, і в разі складання повноважень ще одним депутатом ВР від “Свободи”, має всі шанси теж потрапити до парламенту.

Ще одна фірма, пов’язана з Лопачаком, з’явилася у 2009-му. ПП “Арт-Арсенал” заснувало шестеро людей: Ірина Лопачак, Оксана Батюк ( зареєстрована на одну адресу з екс-депутатом міськради від «Нашої України» Юрієм Батюком), Олександр Гнатусько, Олександра Павлюк (дружина секретаря міськради Василя Павлюка), Оксана Секела та Дмитро Сургай (помічник міського депутата-”свободівця”). Вид діяльності ПП “Арт-Арсенал” – «роздрібна торгівля поза магазинами».

Того ж року Ірина Лопачак стала співвласником ПП “Королівські вали”, яке займається здаванням в оренду власного нерухомого майна. Серед співвласників фірми знову ж таки “свободівець” – Тарас Кушнір, який одночасно є депутатським помічником Маркіяна Лопачака, дружина секретаря міськради Олександра Павлюк та Юрій Петрущак. Невідомо, яке саме майно фірма здає в оренду. Пошуковики видають лише кілька згадок про цю фірму, усі довідкового характеру.

У 2010 році Маркіян Лопачак удруге став депутатом міськради. І якщо перший раз він був членом комісії молодіжної політики, спорту та оздоровлення, то під тепер потрапив до більш престижної комісії – “комунального майна та власності”.

І вже у 2011 році він офіційно отримав статус приватного підприємця. Згідно з ЄДР, основним видом його діяльності є “організація інших видів відпочинку і розваг”. Він також має право на прокат товарів для спорту та відпочинку, діяльність туристичних агентств, готелів, постачання готових страв, обслуговування напоями.

Згідно з декларацією про доходи за 2011 рік Маркіяна Лопачака, підприємницька діяльність в перший же рік була для нього дуже прибутковою. У розділі “дохід від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності” він вказав 300 тис. грн доходу. І це за неповних 10 місяців роботи.

Активно працює і дружина депутата – у 2011 році Ірина Лопачак та син секретаря міськради Назар Павлюк створили підприємство “Захід ЛП”. Щоправда, бізнес “не пішов”, бо вони вийшли з засновників. Але це фірма встигла стати власником трьох МАФів (малих архітектурних форм) загальною площею 305 кв. м, які раніше належали ПП “Сто-ВП”.

дублінУ кінці 2012 року Маркіян Лопачак очолив фракцію “Свободи” у міській раді. А його дружина стала співвласником ТОВ “Паб Дублін”, яке володіє однойменним закладом в проїзді Крива Липа. Співвласниками пабу є знову ж таки є колеги-депутати міськради Артем Хмиз (УДАР) та Андрій Дзюбан (депутат ЛМР попереднього скликання,фракція «БЮТ»).

Виглядає на те, що збільшення політичної ваги Лопачака безпосередньо впливає на збільшення його бізнес-активів. Тому залишається лише здогадуватись, яку нову фірму створить його дружина і з ким у зв’язку з його “переїздом” до Києва.

Наталя Онисько, вперше опубліковано на ZAXID.NET