Львівська облрада минулоріч витратила 7 мільйонів на розвиток демократії. Планувала – 13

17 Березня 2014

«Регіональна програма сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства на 2013 рік» була прийнята Львівською обласною радою 11 квітня минулого року. Стратегічними пріоритетами програми були визначені розвиток громадянського та інформаційного суспільства, підтримка свободи слова в області, сприяння встановленню максимальної відкритості, прозорості та підзвітності суспільству місцевих органів влади, запровадження громадського контролю і утвердження демократії як основи суспільного розвитку.

Для реалізації цих цілей було передбачено 12, 8 млн грн. Більш ніж половину з цієї суми, а саме 6,8 млн грн, передбачалось витратити на фінансову підтримку КП «Телекомпанія Львів-ТБ», депутатського каналу, який розпочав супутникове мовлення 15 вересня 2013 року. Фактичні витрати склали 5,1 млн грн. З яких 1,9 млн пішло на закупівлю обладнання.

Згідно зі звітом про виконання програми, що розміщений на сайті Львівської обласної ради, на фінансування газети «Львівщина» було витрачено 179,6  тис. грн. Це друковане видання так і не з’явилось в продажу.

Депутати також провели медійний конкурс «Четверта влада». Його переможці отримали фінансову підтримку з обласного бюджету. Серед них і «Львів-ТБ» з премією у 10 тис. грн. А також низка районних комунальних ЗМІ: «Телерадіокомпанія Сокаль» – 6,4 тис. грн, «Телестудія «Радехів» – 10 тис. грн, сколівська газета «Бойківська думка» – 30 тис. грн, золочівська газета «Народне  слово» – 30 тис. грн і «Народний часопис Жовківщини «Відродження» – 20 тис. грн.

Минулого року з обласного бюджету було витрачено 367 тис. грн на фінансування періодичних видань. Найбільше, 216 тис. грн, на видання журналу «Дзвін» та 50 тис. грн на журнал «Цитаделя».

355,4 тис.грн, за даними звіту, було витрачено на публікацію офіційних повідомлень ЛОДА та ЛОР в періодичних виданнях. З цієї суми 99 тис грн пішло на програму «Про головне» (ЛОДТРК), а 88 тис. грн отримала газета «Високий замок».

Планувалось також підтримати вітчизняних книговидавців – закупити 17 568 книжок на суму 900 тис. грн. Книжки закупили, але в борг, який зараз становить 896 тис. грн.

Кредиторська заборгованість обласного бюджету у сумі 66 тис. грн є також перед «Форумом видавців», якому депутати обласної ради, згідно з програмою, пообіцяли  100 тис. грн.