Суд підтвердив, що “Львівська залізниця” зловживає, однак 50-мільйонний штраф відмінив

06 Березня 2014

Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов ДТГО “Львівська залізниця” до Антимонопольного комітету України. Суд визнав недійсним лише один пункт рішення АМКУ щодо накладення на залізницю штрафу у розмірі 50 млн грн. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Влітку 2013 року АМКУ оштрафував залізницю на 50 млн грн за зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку послуг з надання пасажирам у користування комплектів постільних речей у вагонах поїздів. За результатами дослідження АМКУ встановило, що “Львівська залізниця” з 2007 року по перше півріччя 2013 року не має на даному ринку жодного конкурента, встановлюючи тарифи на зазначену послугу на необґрунтованому рівні.

Зокрема, з 2007 року тариф на користування постільною білизною у купейних та плацкартних вагонах становив 10 грн, у вагонах “СВ” — 15 грн. У кінці 2008 року тариф зріс до 12 і 18 гривень відповідно, з літа 2009 року — до 14 та 22 грн відповідно, з травня 2012 року — до 14,5 та 24,5 грн.

Суд не мав заперечень щодо висновків АМКУ, окрім розміру накладеного штрафу. Проаналізувавши фінансові показники “Львівської залізниці”, суддя прийшов до висновку, що сплата такого штрафу поставить під великий ризик виконання залізницею її функцій, “що відповідно може викликати значну соціальну напругу у суспільстві, та поставить у складне фінансове становище підприємство, яке засноване на державній власності і на якому працюють десятки тисяч працівників”.

Таке рішення суду не забороняє АМКУ накласти новий штраф за виявлені порушення, однак у меншому розмірі.