- NGL.media - https://ngl.media -

“Кіна” не буде

17.02.2014 @ 14:23 в Розслідування

дем кольорове [1]Для того, щоб дешево і безпроблемно отримати у власність комунальне майно, потрібно лише одне — домовитися з трудовим колективом держпідприємства, яке й орендує нерухомість. Таким чином у Львові незабаром приватизують кінотеатр “Київ” у самому центрі міста. Ціна питання — всього 677 доларів за м кв.

Ми вже писали [2] про цю історію як приклад схеми продажу майна без аукціону. Утім нині дана тема набула нового забарвлення, оскільки стало відомо, що з самого початку за приватизацією стояв не трудовий колектив, а відомий бізнесмен Григорій Козловський. Звичайно, не без сприяння основної “рушійної сили” у Львові – депутатів від ВО “Свобода”.

Так от, 836 “квадратів” кінотеатру у Львівської міськради орендувало Державне комунальне підприємство кінотеатр “Київ”. Але потім трудовий колектив держпідприємства зареєстрував ТОВ “Кінокомплекс – Київ”. Певний час це ТОВ безуспішно оббивало пороги міськради, аби їм передали право оренди. Для підкріплення своїх позицій “Кінокомплекс – Київ” щорічно також укладав угоди про спільну діяльність та допомагав фінансово держпідприємству.

допомога кінотеатру [3]

Достеменно невідомо, звідки брали кошти працівники збідованого державного кінотеатру. Але явно не з власної зарплатні в держпідприємстві. Додамо лише, що “статутник” “Кінокомплекс – Київ” у 2012 році становив 19 тисяч гривень.

Терпець трудового колективу, який створив ТОВ, увірвався у 2012 році. Тоді вони звернулися до суду, аби внести зміни договору оренди приміщень кінотеатру – замінити ними комунальне підприємство. Вони б програли справу, якби напередодні постанови суду ТОВ “Кінокомплекс – Київ” та Державне комунальне підприємство кінотеатр “Київ” не уклали договір про відступлення права вимоги (цесії). Внаслідок цього приватна фірма стала орендарем кінотеатру площею 835,8 кв. м. Власне, не так важко передавати право оренди приватній структурі, якщо ти ще її співвласник. Директор держпідприємства Щур Роман на той час також був співвласником “Кінокомплекс – Київ.”

заміна сторони в договорі [4]

Тут свою роль також зіграло управління комунальної власності міськради. Юристи управління, виявляється, не вміють складати і подавати касаційні скарги. Тому справу фактично “здали”.

Потім “Кінокомплекс – Київ” звернулося до суду ще раз, аби питання про внесення приміщення до “приватизаційного переліку” розглянули на сесії і знову виграло. Юристи управління комунальної власності і тут “не підвели”. Вони сплатили судовий збір у меншому розмірі, аніж передбачено законодавством. Окрім того, касаційна скарга [5] подана після закінчення передбачених для цього строків.

Відтак питання про внесення приміщення кінотеатру до “приватизаційного” переліку винесли на розгляд сесії. Суд не може змусити депутати проголосувати “за”. Може лише зобовязати “розглянути”. Утім депутати міськради сказали “за”. Причому із 58 депутатів, які підтримали приватизацію, 48 є членами фракції ВО “Свобода”.

Тепер у судах триває спір про ціну приватизації кінотеатру. Згідно з оцінкою, проведеною ТОВ “Валкол”, кінотеатр “Київ” мають продати за 4,87 млн грн. Міськрада хоче заробити більше [6], оскільки проведена оцінка не враховує реальної вартості приміщення – в якості аналогів для оцінки експерти використали приміщення, що, по-перше, не мали такого вигідного місця розташування як “Київ”, а по-друге, перебували у гіршому стані. Та й погодьтеся, приміщення в центрі Львова, навіть у жалюгідному стані, не може коштувати 677 доларів за м кв.

Якось непомітно із засновників ТОВ “Кінокомплекс – Київ” зник трудовий колектив, який так хотів орендувати і розвивати кінотеатр. Це Андрій Гавришко, Марія Зубкова, Юрій та Роман Щури, Олександр Бастриков та Іванна Ломага.

Замість них зявилися зовсім інші люди [7]. Власником 50% став Григорій Козловський, власник “Гранд Готелю”, ресторану “Королівська пивоварня” та комплексу “Святослав”. Інших 50% у ТОВ-ці належить Вікторії Свіщовій, доньці бізнес-партнера Козловського Олександра Свіщова.

Можна сміливо констатувати, що схему приватизації реалізовували під контролем Козловського. Ще у 2012 році інтереси ТОВ Кінокомплекс – Київ в суді представляв Юрій Томашович Ломага.

представник ломага [8]

Це юрист, який влітку минулого року публічно відстоював інтереси Григорія Козловського в конфлікт [9]і [9] під час будівництва Королівської пивоварні та будинку на Староєврейській, 9.

Ломага співпрацює з Козловським щонайменше з 2011 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень можна знайти низку справ, в яких Юрій Ломага виступає в інтересах підприємств, що належать Григорію Козловському. Наприклад, вже через кілька місяців після придбання Козловським львівського Гранд готелю, Ломага представляв [10] його у справі СП Гранд-Готель проти Управління комунального майна ЛМР.

Цікаво, що Юрій Ломага прагнув працювати у Львівській міській раді. Він претендував на посаду заступника начальника Управління комунальної власності, проте конкурсу не пройшов. Натомість вже у 2012 році відстоює [11] в судах інтереси депутата міської ради від ВО Свобода Андріана Гутника у справі ПАТ Комплекс водних видів спорту проти КП ЛОР Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки”.

До речі, у видах діяльності ТОВ Кінокомплекс – Київ“, окрім розповсюдження і демонстрації фільмів, вписано діяльність барів та організацію азартних ігор. Тому можна лише здогадуватися, що насправді буде в приміщенні на проспекті Шевченка, 8.

Наталя Онисько, Олександра Губицька

Вперше опубліковано на “Ні корупції” [12]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/02/17/kina-ne-bude/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/02/дем-кольорове.png

[2] писали: http://nikorupciji.org/2013/08/07/yak-unyknuty-auktsionu-lvivskyj-stsenarij/

[3] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/02/допомога-кінотеатру.bmp

[4] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/02/заміна-сторони-в-договорі.bmp

[5] касаційна скарга: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/35394203

[6] заробити більше: http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?u_lvovi_cherez_sud_hochut_privatizuvati_kinoteatr_kiyiv&objectId=1302463

[7] інші люди: http://ngl.media/2014/02/13/kozlovskyj-pryvatyzuje-kinoteatr-kyjiv/

[8] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/02/представник-ломага.bmp

[9] конфлікт: http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=2956

[10] представляв: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/18685432

[11] відстоює: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/22102346

[12] “Ні корупції”: http://nikorupciji.org/2014/02/17/kina-ne-bude/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.