“Галичина” не обманювала покупців і не повинна платити штраф — апеляційний суд

13 Лютого 2014

ПАТ “Галичина” не платитиме 68 тис. грн штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Компанія у судовому порядку визнала недійсним рішення адміністративної колегії Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Про це йдеться у постанові Львівського апеляційного господарського суду.

Як повідомляли “Н.Г. Львів”, влітку 2013-го року АМКУ визнав, що ПАТ “Галичина” порушила закон, оскільки на власному веб-сайті (www.galychyna.com.ua) та на пакуванні молочних продуктів власного виробництва зазначала неправдиві відомості щодо території походження сировини товару. Мова йде про позначення на упаковці “З чистих Карпат” у поєднанні з написом “Галичина” родом з Карпат, де природа є екологічно чистою, а корівки дають особливе корисне та багате на смак молоко”.

Під час розгляду справи в суді першої інстанції “Галичина”, яка хотіла визнати недійсним рішення АМКУ, послалася на те, що є власником знаку для товарів і послуг “З чистих Карпат”. І даний знак надає можливість використовувати його, зокрема і наносити на упаковку товару та розміщувати на власному веб-сайті. Інститут екології Карпат НАН України підтвердив, що сировина чи продукція із зазначенням дефініції “З чистих Карпат” теоретично передбачає їхнє походження з території Карпатського регіону держави (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області). Виробничі потужності ПАТ знаходяться у Радехові Львівської області, отже товар походить із Карпатського регіону.

Натомість суд встановив, 965,4 тонн (це 1,1% від закупленого загалом) молока закуплені “Галичиною” у 2012 році у населених пунктах віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок чорнобильної катастрофи (у Житомирській та Київській областях). Окрім того, за повідомленням Інституту продовольчих ресурсів, вимоги і правилами до маркування продуктів харчування, що розфасовані у споживчу тару встановлені ДСТУ 4518:2008. А згідно п. 4.5.1.7 цих ДСТУ не дозволяється наносити на таку тару напис “екологічно чистий”.

Відтак суд вирішив, що розміщення “Галичиною” на своїй продукції та веб-сайті інформації щодо походження молока не відповідають дійсності, є неправдивими, вводять в оману споживачів.

Під час розгляду апеляційної скарги колегія суддів підтримала “Галичину”. Зокрема, судді зазначили, що видача “Галичині” свідоцтва України на знаки і послуги підтверджує факт відповідності позначення “З чистих Карпат”, оскільки перед видачею свідоцтва проводять експертизу, яка зокрема, встановлює, чи є позначення оманливим. Ніхто не оскаржував та не скасовував видачу даного свідоцтва.

Окрім того, колегія суддів поставила певні твердження у рішення АМКУ під сумнів та назвала такими, що “не можуть вважатися з’ясованими та доведеними в повному обсязі”. Зокрема, щодо впливу позначення “З чистих Карпат” на зростання обсягів продажу. Відтак апеляційну скаргу компанії задовольнили.

Згідно з даними SMIDA за другий квартал 2013 року, 100% акцій ПАТ “Галичина” належить кіпрській компанії з обмеженою відповідальністю “Бросмонт Холдінгс Лімітед”. Як повідомляє “Діловий портал”, підконтрольний Ігорю Єремєєву Торговий дім “Західна молочна група” об’єдналися з “Галичиною”, власниками якої є львівські підприємці Андрій Король, Сергій Гібай та Юрій Ложкін. Партнери створили спільну компанію “Бросмонт Холдінгс Лімітед” (Кіпр), яка є мажоритарним акціонером обох підприємств.