Суд відмовив єврейській громаді Львова у праві власності на ансамбль синагоги на Федорова

03 Лютого 2014

Господарський суд Львівської відмовив у позові львівської Єврейської релігійної громади «Турей Загав» («Золота Роза») до Львівської міської ради, яким громада оскаржувала ухвали від 14 квітня 2005 року та від 5 травня 2007 року про продаж ділянок на вулиці Федорова, 28 та 23.

Нагадаємо, право оренди ділянок на 49 років було продано ТОВ «Українські інвестиційні системи» на аукціоні за 19 млн грн для будівництва готелю в рамках підготовки до проведення чемпіонату по футболу «Євро 2012». Проте готель збудувати так і не вдалось, а ділянка досі закрита парканом і згадується здебільшого у судових позивах та приписах ЛКП.

Дії міської ради, крім «Турей Загав», оспорювали також Об’єднання Комітетів для Євреїв Колишнього Радянського Союзу (США) та представництво цієї організації у Львові.

Господарський суд Львівської області вже розглядав дану справу у 2012 році і виніс рішення на користь міської ради. Його також залишив в силі апеляційний суд. Проте постановою Вищого господарського суду України судові рішення першої та апеляційної інстанцій були скасовані, справу направлено на новий розгляд.

Єврейська громада заявила, що Львівська міська рада перевищила свої повноваження, коли виставила землю на Федорова для продажу з аукціону. Ділянки розташовані в історичному середмісті, яке включено в список об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, відтак питання щодо їх продажу належить до компетенції Кабміну та Верховної Ради України. Крім того, єврейська громада стверджує, що на даній земельній ділянці було розташовано ансамбль синагоги «Турей Загав», що складався із сакральних споруд для ритуальних потреб, а також вища юдейська школа. Згідно з ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації» громада має право на передачу їм культових будівель із земельною ділянкою, необхідною для обслуговування цих будівель.

Рішення суду про відмову у позові мотивоване тим, що позивачі не довели ні право власності на нерухоме майно на спірних ділянках, ні те, що всі вони були розташовані саме на цих ділянках. У матеріалах справи наявні документи про те, що синагога належала громаді міста Львова, а решта ритуальних споруд були розташовані на сучасній вул. Арсенальській. Щодо перевищення повноважень, то Кабмін не підтримав даний позов у суді.