Гроші львівських регіоналів

За що живуть члени провладної партії на Львівщині
24 Січня 2014

Бойкот_Партії_Регіонів_1 (1)Фракція Партії регіонів у Львівській міській раді припинила існування, депутати вийшли з цієї партії. Натомість фракція ПР в облраді опирається. Обласний осередок Партії регіонів у Львівській області заявив, що саморозпуститься у “випадку подальшої ескалації насильства з боку влади”. Так як їм не все ще вистачає насильства, “Наші гроші. Львів” оприлюднюють інформацію про бізнес членів фракції ПР у Львівській облраді та голів районних організацій Львова.

Баран Олег Володимирович, голова ЛМО “Партії регіонів”, член фракції ПР у Львівській облраді

Найвідоміший бізнес — мережа магазинів “Родинна ковбаска”. На сайті компанії вказано, що ТОВ “Барком” – “українська компанія, що займається вирощенням свиней, великої рогатої худоби, іншої сільськогосподарської продукції , виготовленням та реалізацією продуктів громадського харчування”. Товариство зареєстрували у 1998 році. Власниками нині є троє людей: сам Олег Баран (10%), його батько Володимир Баран (80%) і Олександр Баворовський (10%).

У 2004 році також було зареєстровано ТОВ “Родинна ковбаска”, яке належало Володимиру, Софії, Олегу Баранам та Олександру Баворовському. У кінці 2011 року власником став Андрій Леочко. Одночасно було змінено назву на “Очко”. Нині “Очко” в стані припинення діяльності.

Натомість у кінці 2011-го зареєстровано ще одне ТОВ “Родинна ковбаска”, де одноосібним власником є Олег Баран. На нього також записаний інший бізнес – ПП “Полєнов і Ко” (виробництво інших машин і устатковання загального призначення), ПП “Галицькі приправи” (торгівля м’ясом і м’ясними продуктами). Разом з дружиною Галиною Славич є засновниками ТОВ “Віса-Ог” (роздрібна торгівля). Також Олег Баран разом з батьком володіють ТОВ “Поляна” (допоміжна діяльність у рослинництві). Олег Баран є у співзасновниках кооперативу “Горизонт” (добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю), фермерського господарства “Птиця”.

Петро Писарчук, голова ЛОО “Партії регіонів”

Головний бізнес Петра Писарчука – це найбільший торговий комплекс у Львові “Ринок Південний”. Ринком управляє ТОВ “АЙПІЄ-Л”. Петрові Писарчуку належить 66 % товариства. Ще 10 % компанії належить його донці Олені Писарчук. Решту ділять між собою Роман Качалаба (9%), Ярослав Волівендер (5%) та Христина Волівендер (10%).

Підприємство зареєстровано за адресою вул. Щирецька, 36. За цієї ж адресою провадить свою діяльність і дружина Писарчука Оксана Писарчук. Вона керує “Медичним Центром “Південний”, в якому їй належить 50% власності. Решта належить Христині Волівендер.

Підприємницьку діяльність провадять і доньки та колишній зять Петра Івановича. Так мультибрендинговий автосалон “Рік Авто”, що розташований також на території “Ринку Південний” є у власності Романа Були, колишнього чоловіка доньки Катерини. Йому належить 95% підприємства, ще 5% володіє Назар Обух. Сама ж Катерина Писарчук-Була є власницею 59 % ТОВ “Компанія “Україна -ЛВ – ТУР”, яке має широкий спектр економічної діяльності – ремонт автомобілів, дошкільна освіта та діяльність готелів та ресторанів. 41% цього підприємства належить Зенону Грабу. Вона також є керівником та власником перемишлянського фермерського господарством “Бучина” та має 40% у ТОВ “Миколаївський завод коміркових виробів”, що займається виробництвом бетонних виробів.

Донці Анастасії належить частина перемишлянського ТОВ “МП Ринок”. Олена Писарчук, найстарша донька регіонала, крім частки у основному бізнесі, володіє ПП “Модель”, яке зареєстровано також на вулиці Щирецькій, 36. Підприємство, згідно з даними Єдиного державного реєстру займається ресторанним бізнесом.

Грещук Ігор Станіславович, голова фракції ПР у Львівській облраді

Був співвласником ТОВ “Ріо-Міст” (супермаркет “Ріо” в Буську). Тепер найбільшою часткою цього товариства (70%) володіє Степанія Грещук, мати депутата. В ЄДР основним видом діяльності вказано “надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна”. Фірма прославилася тим, що не повертала банку багатомільйонний кредит, а заставлене майно продала. Після того, як ця історія стала відома громадськості, Грещук казав журналістам, що є лише “найманим працівником”. Зазначимо, що у 2008 році (кредити брали у 2007-2008 рр) серед співвласників “Ріо-Міст” також була дружина Грещука Ірина (також є приватним підприємцем).

Саму ж кримінальну справу, яку відкрили за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ “Ріо-Міст” при реалізації майна, яке перебувало під іпотекою ВАТ КБ “Надра”, було закрито за відсутністю в діях складу злочину.

Майже однойменне ТОВ “Ріо-Місто” належить доньці депутата Анні (75%). Згідно з ЄДР, фірма може торгувати продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Вона також єдиний засновник ТОВ фірма “І.Т.Л.” з доволі великим переліком видів діяльності, основним з яких вказано надання в оренду майна.

Олег Баляш, член франкції ПР у Львівській облраді

Олегу Баляшу належить 44,5% ПАТ “Оксі Банк”. Разом з дружиною Оксаною Баляш (17%), вони є основними акціонерами банку. Під керівництвом Баляша також виготовляють горілку “Гетьман” та “Держава” на НВП “Гетьман”. І попри те, що Олег Баляш не приховує свій стосунок до підприємства, його прізвище серед засновників не фігурує. Можливо, воно приховане за назвами двох кіпрських офшорів: “Ламстіф Комершил Лимитид” (31%) та “Лоперта Лімітед” (62%).

“Лоперта Лімітед” також має частку у підприємстві “Меркурій – Україна”, яке розташовано на вул. Садовій у Львові і займається вантажними перевезеннями. Баляш є власником ТОВ “Актіон-Україна”, яке володіє торговими марками гіпермаркетів електроніки “Шок” та “Крез” . Офіційно йому належить 4,7% компанії, власником решти є ще один кіпрський офшор “Стар Технолоджі Альянс Лімітид”.

На початку року Олег Баляш засвітився в скандалі довкола незаконного будівництва багатоповерхового офісного центру в парку культури ім. Б. Хмельницького.

Олександр Сендега, член фракції ПР у Львівській облраді

У минулому був заступником міського голови і головою Львівської обласної державної адміністрації. Сьогодні він начальник Львівського відділення ГПУ “Полтавагазвидобування”. Офіційно він не є власником жодного бізнесу. Натомість його синові Роману належить частка, щоправда лише 1%, в ПП “Львівська виробничо-торгівельна меблева фірма “Карпати”.

Михайло Сендак, член фракції ПР у Львівській облраді

Засновник дрогобицького МПП “Дивоцвіт”, яке займається торгівлею продуктами харчування та здачею майна в оренду. Підприємство має нульовий статутний фонд. У 2004 році був замішаний в скандалі щодо шахрайства і підробки договорів купівлі-продажу акцій ВАТ “Дрогобицьке АТП 14607”. Його старший син Ігор Сендак у лютому 2011 року призначений на посаду прокурора Жовківського району Львівської області.

Козяр Михайло Миколайович, член фракції ПР у Львівській облраді

Ще у 2012 році дружина ректора Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України Михайла Козяра Ірина була однією із багатьох співвласників ТОВ “Спорт-центр” (магазин “Спорттовари” на проспекті Свободи 1/3), однак потім вийшла із числа засновників.

У 2011 році Ірині Козяр Львівська міськрада погодила акт готовності салону краси на вулиці Шевченка, 20 до експлуатації. На сайті архбудінспекції повідомляється, що вона проводила там реконструкцію з об’єднанням нежитлових приміщень квартири №1 та підвальних приміщень. За цією адресою нині працює салон краси “Імперія”. Згідно з ЄДР, Ірина Козяр зареєстрована як приватний підприємець з одним із видів діяльності “надання послуг перукарнями та салонами краси”.

Богдан Піх, член фракції ПР у Львівській облраді

Начальник “Львівської залізниці”офіційно він не володіє жодним підприємством. Натомість його син Олег Піх є досить успішних бізнесменом, великою мірою завдяки посаді батька. Він є засновником ТОВ “Тор-Плюс”, підприємства, що згідно з даними Єдиного державного реєстру, займається вантажним автомобільним транспортом та обробленням вантажів. В ефірі телеканалу ZIK звучала інформація про те, що фірма Олега Піха займається “реалізацією залізничних проектів в сфері залізничного транспорту”, “транспортно-експедиційною діяльністю”.

Крім того молодший Піх займається гуртовим продажем пива та квасу. Разом з Максимом Нечепуренко він є засновником ТОВ “Пивна карта”. В інтернеті вказано, що вона є офіційним дистрибьютором пива ТМ “Калуське EXPORTOWE”, ТМ “Опілля”, елю та квасу ТМ “Добряк”, а також ТМ “Клінскоє”.

Кочарян Микола Левонович, голова Галицької районної в м. Львові організації ПР

Родині Кочарян належить ресторан “Краківська брама” на Краківській, 5 у Львові. У ТОВ “Інтер-Лев”, яке за дивних обставин стало власником комунального приміщення за цією адресою, є чотири власника. Найбільша частка, 55%, належить самому Миколі Кочаряну. Ще по 15% мають його дружина Олена, доньки Елеонора Скибенко та Ірина Тушницька.

Переведенцев Юрій Вікторович, голова Личаківської районної в м. Львові організації ПР

Один із співвласників ТОВ “Інтер-Галич”. Згідно з ЄДР, основний вид діяльності – “інші спеціалізовані будівельні роботи, н. в. і. у.”. В інтернеті компанія згадується як виробник каркасних конструкцій і покрівель.

Горбатюк Віталій Олегович, голова Франківської районної в м. Львові організації ПР

Зареєстрований як приватний підприємець. Основний вид діяльності – роздрібна торгівля іграми та іграшками в спеціалізованих магазинах.

Іваночко Інна Василівна, голова Шевченківської районної в м. Львові організації ПР

Зареєстрована як приватний підприємець. Основний вид діяльності — послуги з постачання готової їжі.

Хоменко Олег Леонідович, голова Залізничної районної в м. Львові організації ПР

Зареєстрований як приватний підприємець. Основний вид діяльності — здавання в оренду власного нерухомого майна. 

Олександра Губицька, Наталя Онисько