- NGL.media - https://ngl.media -

Львівська область перераховує в держбюджет більше ніж отримує з нього

21.01.2014 @ 10:59 в ГРОШІ ВІД КОЛЕГ,Новини

За підрахунками «Інвестгазети» [1] шість областей України можуть утримувати себе самостійно.  Серед них Львівська область.  За перше півріччя 2013 Львівщина перерахували в держбюджет 4,7 млрд грн, натомість отримала 4,34 млрд грн, тобто на 356 млн грн менше.

Видання склало рейтинг «годувальників України», де перше місце посіла Полтавщина. Саме ця область перераховує в бюджет найбільші суми в розрахунку на одного її мешканця. Друге місце – Харківська область, третє – Дніпропетровська. Львівщина посіла шосте місце.

jpg017 [2]

Автор дослідження Артем Захарченко пише, що теза про те, що східні регіони України «годують» західні, безнадійно застаріла. За перше півріччя 2013 року Донецька область отримала з держбюджету на 9,2 млрд грн асигнувань, дотацій і субвенцій більше, ніж до нього повернула. Більше платежів з бюджету отримав тільки Київ – понад 11 млрд.

Якщо порівнювати бюджетне сальдо в розрахунку на одну людину, то на одного донеччанина з держбюджету за шість місяців минулого року виділено 2126 грн. Натомість кожен львів’янин перерахував до центрального бюджету країни 140 грн.

За вирахуванням імпорту Україну, по суті, «годують» три області: Харківська, що видобуває нафту і газ, Дніпропетровська, де видобувається залізна руда, і особливо Полтавська, в якій розвинений видобуток усього переліченого. Вони забезпечують бюджет значними сумами рентних платежів та плати за користування надрами.

Видобуток вугілля на Донбасі прибутку державі не приносить. Навпаки, держава щорічно витрачає по 12-14 млрд грн. на підтримку вугільників, переважно компенсуючи різницю між ціною реалізації вугілля та його собівартістю. Вугільні дотації становлять приблизно 30% всіх надходжень з держбюджету в Донецьку і Луганську області.

Однак ці регіони залишаються дотаційними і без цього. Останнім часом сюди спрямовують величезні інвестиції на різні «проекти державного значення» на кшталт будівництва доріг. Крім того, місцевим підприємцям активно відшкодовують ПДВ. За півроку – з Донецької області до держбюджету надійшло 6,7 млрд грн. ПДВ, а відшкодовано було 8,7 млрд грн. Це абсолютний рекорд для всіх регіонів.

Дуже специфічні показники у Києва. З одного боку, столиця генерує близько 40% доходів держбюджету (без урахування митних). З іншого, платежі на будівництво метро, мостів і доріг, а також асигнування численним бюджетним організаціям перекривають надходження і перетворюють Київ в найбільш дотаційний регіон.

jpg016 [3]

У даній оцінці не враховано, скільки приносять до держбюджету митниці того чи іншого регіону, оскільки в цілому податки на імпорт по суті оплачують кінцеві споживачі – рівномірно по всій країні.

Окрім того в розрахунках не враховані бюджетні дотації Пенсійному фонду.

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/01/21/lvivska-oblast-pererahovuje-v-derzhbyudzhet-bilshe-nizh-otrymuje-z-noho/

URLs in this post:

[1] «Інвестгазети»: http://nashigroshi.org/2014/01/21/rejtynh-rehioniv-hoduvalnykiv-ukrajiny-na-pershomu-mistsi-poltavschyna/

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/01/jpg017.jpg

[3] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/01/jpg016.jpg

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.