Заява журналістів Львова

Вимагаємо від парламенту та президента скасувати нелегітимно ухвалені 16 січня 2014 року закони
20 Січня 2014

gggggggggМи, журналісти Львова, з огляду на ситуацію, яка склалася після ухвалення 16 січня 2014 року з порушенням Конституції та Регламенту Верховної Ради України низки так званих «поправок» до законів України, вважаємо за вкрай необхідне констатувати:

  • Прецедент з ухваленням у ручному режимі, з порушенням усіх норм і основ парламентаризму, низки «поправок» до законів України свідчить про однозначний курс керівництва держави на побудову тоталітаризму.

  • Новації, запроваджені у правове поле України підписом президента України під згаданими «поправками», роблять відповідальним за наслідки таких кроків не тільки народних депутатів з фракції Партії регіонів та КПУ, але й главу держави, який знехтував обов’язками гаранта Конституції України.
  • «Поправки» до законів України, зокрема, повернення в юридичну практику відповідальності про наклеп, фактичне табу на збір інформації про посадових осіб, ставлять під загрозу саме існування журналістики як професії, а, отже, скасовують право громадян України на всебічну, об’єктивну інформацію про суспільно важливі події.

  • Ці «поправки» суперечать не тільки Конституції України (ст. 34), низці законів України, які регулюють діяльність ЗМІ та журналістів, але прямо конфронтують із міжнародними документами, підписаними Україною в царині прав людини, зокрема Загальній декларації прав людини (ст.19), Конвенції з прав людини та захист свобод (с.10), Міжнародним пактом про економічні, соціальні й культурні права, Міжнародним пактом про громадянські й політичні права та Факультативним протоколом до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.
  • 19 січня 2014 року міліція обрала своїми мішенями саме журналістів, які висвітлювали. Влада вдається до фізичного знищення свободи слова.

 

З огляду на викладене, ми, журналісти Львова, з усією відповідальністю і категоричністю заявляємо про таке:

1. Уся наша подальша діяльність відбуватиметься у правовому колі, визначеному Конституцією України, законодавства України, яким регулюється діяльність ЗМІ (без урахування неконституційних «поправок», ухвалених 16 січня 2014 року в нелегітимний спосіб), міжнародних документів з питань свободи слова, до яких приєдналася Україна.

2. Ми й надалі виконуватимемо свої професійні обов’язки, які полягають у повному, об’єктивному інформуванні громадян про те, що відбувається в Україні, без огляду на статус осіб, причетних до тих чи інших вчинків або бездіяльності.

3. Ми вимагатимемо від органів усіх гілок державної влади України прозорості і відкритості, яка гарантується законами України.

4. У випадку вибіркових репресій щодо журналістів чи працівників ЗМІ на підставі так званих «поправок» від 16 січня 2014 року вся наша діяльність буде спрямована на захист колег усіма законними та доступними для нас засобами. Усі особи, причетні до тиску, репресій, переслідувань за журналістську діяльність, потраплятимуть у поле прискіпливої уваги львівських медіа. Це стосуватиметься не тільки їх службових справ, але й приватного бізнесу, бізнесу їхніх родин, кар’єрного зростання, зв’язків тощо. Усі їхні кроки будуть негайно оприлюднюватися у всіх львівських ЗМІ, а за потреби – і в загальнонаціональних медіа.

5. Вимагаємо від парламенту та президента скасувати нелегітимно ухвалені 16 січня 2014 року закони.

Редакції газет:

«Високий Замок»,

«Львівська газета»,

«Львівська Пошта»,

«Ратуша».

Редакції інтернет-видань:

IPress,

Zaxid.net

ZIK,

Львівський портал,

Наші гроші. Львів

Новий погляд

Gal.net

Редакції телеканалів:

«24»,

Редакції радіостанцій: «Радіо 24»,

ТРК «Люкс»,

FM «Галичина»

Ілюстрація: Ілля Стронґовський