Ще один міністерський завод позивається до “Корпорації КРТ” братів Дубневичів

13 Січня 2014

ПАТ “Гніванський завод спецзалізобетону” у судовому порядку намагався визнати недійсним один із розділів договору про закупівлю товарів, підписаний з ТОВ “Корпорація КРТ”. Утім суд у задоволенні позову відмовив. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з рішення Господарського суду Львівської області, договір на закупівлю анкерів закладних АЗ-2 для пружних колійних скріплень КПП-5 з “Корпорацією КРТ” завод підписав у лютому 2012 року. Сума договору не повідомляється.

У своїй позовній заяві завод зазначив, що договором не визначено строки гарантійного терміну та межі відповідальності за їх порушення, що обмежує відповідальність “Корпорації КРТ”, а отже договір укладено на вкрай невигідних для позивача умовах. Тому просив визнати розділ 7 “Відповідальність сторін” договору недійсним та таким, що обмежує відповідальність “Корпорації КРТ”.

Натомість суд встановив, що є гарантійний термін на товар тривалістю два роки. Окрім того, пунктом 7.3 договору прямо передбачена відповідальність – це штраф в розмірі 20% за постачання товару неналежної якості. Утім завод наполягав, що розділом 7 договору не передбачено можливості стягнення штрафних санкцій за порушення гарантійного терміну експлуатації кінцевого виробу – шпали залізобетонної СБ-3 з вини виробника комплектуючого виробу анкера АЗ-2. Утім анкер закладний АЗ-2 не є комплектуючим виробом шпали залізобетонної СБ-3, що підтверджується технічними умовами на анкер. А отже, суд вирішив, що відсутні правові підстави покладення на виробника анкеру будь-яких гарантійних зобов’язань щодо експлуатації шпали.

Як вже повідомляли “Н.Г. Львів”, це не єдиний завод, який судиться з “Корпорацією КРТ”. Зокрема, “Укрзалізничпостач хотіло визнати недійсним договір поставки від 8 грудня 2011 року, оскільки у договорі замість оригінального підпису керівника товариства було поставлено факсиміле. А Коростенський завод залізобетонних шпал” (засновник Міністерство інфраструктури України) намагався визнати недійсним договір на 111 млн 480 тис. грн.

ТОВ “Корпорація КРТ” зареєстрували у серпні 2011-го. Власник – ТОВ “АПП “Львівське”, яке належить братам Ярославу (народний депутат) та Богдану Дубневичам (депутат Львівської облради). За підрахунками “Н.Г. Львів”, “Корпорація КРТ” у 2012 році перемогла у тендерах на 241 млн 623,6 тис. грн.

Засновником ПАТ “Гніванський завод спецзалізобетону” є Міністерство інфраструктури України.