Дрогобицькі депутати заплатять колишній «приватівській» фірмі майже півмільйона гривень

23 Грудня 2013

Господарський суд відмовив Департаменту міського господарства Дрогобицької міської ради в перегляді попереднього рішення суду і тим самим зобов’язав місто заплатити 432,5 млн грн ПАТ «Прикарпатбуд» за ремонт міської вулиці.

Як повідомляли «Н.Г. Львів» Дрогобицькі депутати відмовились оплачувати додаткові угоди про ремонту вул. Трускавецької в Дрогобичі на суму 432,5 млн грн, оскільки їх не повідомили, що вартість робіт суттєво зросла. Ремонт було здійснено ще у 2008 році. Проте  з’ясовувати стосунки в суді сторони розпочали у 2012 році. В липні 2012 року Господарський суд Львівської області вирішив стягнути суму боргу з Дрогобицької міської ради попри те, що Державна казначейська служба заявила, що додаткові угоди укладені без відповідних бюджетних асигнувань та з порушенням бюджетного законодавства.

Юристи міської ради оскаржили рішення в апеляційному порядку і виграли справу. Далі справу розглядали у Вищому господарському суді. Одночасно з цим, міська рада подала зустрічний позов в суд першої інстанції і довела, що укладені додаткові угоди порушили право Дрогобицької міської ради самостійно визначати напрями використання бюджетних коштів, а відтак доплачувати майже півмільйона гривень депутати не зобов’язані. Проте Вищий господарський суд прийняв постанову на користь ПАТ «Прикарпатбуд». В постанові зазначено, що оскільки неможливо повернути у попередній стан вже виконані роботи по реконструкції дорожнього полотна, то неможливо визнати недійсними виконані додаткові угоди.

Ще одна заява міської ради про перегляд справи за нововиявленими обставинами була відхилено Господарським судом Львівської області, який не визнав нововиявленою ту обставину, що угода про ремонт укладалась з Відкритим акціонерним товариством «Прикарпатбуд», а не з Публічним акціонерним товариством «Прикарпатбуд». Суддя зазначив, що зміна типу акціонерного товариства не є його реорганізацією, а відтак перегляду рішення не буде і Дрогобицька міська рада повинна заплатити борг.

На сьогодні, згідно з Єдиним державним реєстром, акціонерами ПАТ «Прикарпатбуд» є фізичні особи. Але ще минулого року і на час виконання робіт, 32% акцій підприємства належали ЗАТ «Аеробуд», підприємству, зареєстрованому на п’ять кіпрських офшорів, близьких до одного з лідерів групи “Приват” Геннадія Боголюбова. Це товариство нещодавно стало переможцем тендеру на реконструкцію обласного клінічного перинатального центру по вул. Дж. Вашингтона у Львові, вартістю 70 млн грн.