- NGL.media - https://ngl.media -

“Галичина” заплатить 68 тисяч гривень через брехню споживачам про походження молока

19.12.2013 @ 13:17 в Новини

ПАТ “Галичина” доведеться сплатити 68 тис. грн штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, бо компанії не вдалося визнати недійсним рішення АМКУ у Господарському суді Тернопільської області.

У рішенні суду [1] повідомляється, що влітку АМКУ визнав дії ПАТ “Галичина” з повідомлення на власному веб-сайті (www.galychyna.com.ua) та пакуванні молочних продуктів власного виробництва неправдивих відомостей щодо території походження сировини товару порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Мова йде про позначення на упаковці “З чистих Карпат” у поєднанні з написом “Галичина” родом з Карпат, де природа є екологічно чистою, а корівки дають особливе корисне та багате на смак молоко”. АМКУ зобов’язало товариство не тільки сплатити штраф, а й прибрати з упакування молочної продукції та веб-сайту неправдиву інформацію щодо території походження сировини молочної продукції.

У суді “Галичина” послалася на те, що є власником знаку для товарів і послуг “З чистих Карпат”. І даний знак надає можливість використовувати його, зокрема і наносити на упаковку товару та розміщувати на власному веб-сайті. Інститут екології Карпат НАН України підтвердив, що сировина чи продукція із зазначенням дефініції “З чистих Карпат” теоретично передбачає їхнє походження з території Карпатського регіону держави (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області). Виробничі потужності ПАТ знаходяться у Радехові Львівської області, отже товар походить із Карпатського регіону.

Натомість суд встановив, 965,4 тонн (це 1,1% від закупленого загалом) молока закуплені “Галичиною” у 2012 році у населених пунктах віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок чорнобильної катастрофи (у Житомирській та Київській областях). Окрім того, за повідомленням Інституту продовольчих ресурсів, вимоги і правилами до маркування продуктів харчування, що розфасовані у споживчу тару встановлені ДСТУ 4518:2008. А згідно п. 4.5.1.7 цих ДСТУ не дозволяється наносити на таку тару напис “екологічно чистий”.

Відтак суд вирішив, що розміщення “Галичиною” на своїй продукції та веб-сайті інформації щодо походження молока не відповідають дійсності, є неправдивими, вводять в оману споживачів.

Згідно з даними SMIDA за другий квартал 2013 року, 100% акцій ПАТ “Галичина” належить кіпрській компанії з обмеженою відповідальністю “Бросмонт Холдінгс Лімітед”.

Як повідомляє “Діловий портал” [2], підконтрольний Ігорю Єремєєву Торговий дім “Західна молочна група” об’єдналися з “Галичиною”, власниками якої є львівські підприємці Андрій Король, Сергій Гібай та Юрій Ложкін. Партнери створили спільну компанію “Бросмонт Холдінгс Лімітед” (Кіпр), яка є мажоритарним акціонером обох підприємств.

Віце-президент з юридичних питань ПАТ “Галичина” Ольга Заяць повідомила “Н.Г. Львів”, що компанія уважає рішення суду першої інстанції необгрунтованим і незаконним, а відтак вони подали апеляційну скаргу. Результатів її розгляду ще немає.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/12/19/halychyna-taky-zaplatyt-68-tysyach-hryven-cherez-brehnyu-spozhyvacham-pro-pohodzhennya-moloka/

URLs in this post:

[1] рішенні суду: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/35843384

[2] “Діловий портал”: http://www.depo.ua/ru/delovaja-stolica/2013_ds/iyun2013_ds/22-23-628-629/106749.htm

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.