“Галичина” заплатить 68 тисяч гривень через брехню споживачам про походження молока

19 Грудня 2013

ПАТ “Галичина” доведеться сплатити 68 тис. грн штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, бо компанії не вдалося визнати недійсним рішення АМКУ у Господарському суді Тернопільської області.

У рішенні суду повідомляється, що влітку АМКУ визнав дії ПАТ “Галичина” з повідомлення на власному веб-сайті (www.galychyna.com.ua) та пакуванні молочних продуктів власного виробництва неправдивих відомостей щодо території походження сировини товару порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Мова йде про позначення на упаковці “З чистих Карпат” у поєднанні з написом “Галичина” родом з Карпат, де природа є екологічно чистою, а корівки дають особливе корисне та багате на смак молоко”. АМКУ зобов’язало товариство не тільки сплатити штраф, а й прибрати з упакування молочної продукції та веб-сайту неправдиву інформацію щодо території походження сировини молочної продукції.

У суді “Галичина” послалася на те, що є власником знаку для товарів і послуг “З чистих Карпат”. І даний знак надає можливість використовувати його, зокрема і наносити на упаковку товару та розміщувати на власному веб-сайті. Інститут екології Карпат НАН України підтвердив, що сировина чи продукція із зазначенням дефініції “З чистих Карпат” теоретично передбачає їхнє походження з території Карпатського регіону держави (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області). Виробничі потужності ПАТ знаходяться у Радехові Львівської області, отже товар походить із Карпатського регіону.

Натомість суд встановив, 965,4 тонн (це 1,1% від закупленого загалом) молока закуплені “Галичиною” у 2012 році у населених пунктах віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок чорнобильної катастрофи (у Житомирській та Київській областях). Окрім того, за повідомленням Інституту продовольчих ресурсів, вимоги і правилами до маркування продуктів харчування, що розфасовані у споживчу тару встановлені ДСТУ 4518:2008. А згідно п. 4.5.1.7 цих ДСТУ не дозволяється наносити на таку тару напис “екологічно чистий”.

Відтак суд вирішив, що розміщення “Галичиною” на своїй продукції та веб-сайті інформації щодо походження молока не відповідають дійсності, є неправдивими, вводять в оману споживачів.

Згідно з даними SMIDA за другий квартал 2013 року, 100% акцій ПАТ “Галичина” належить кіпрській компанії з обмеженою відповідальністю “Бросмонт Холдінгс Лімітед”.

Як повідомляє “Діловий портал”, підконтрольний Ігорю Єремєєву Торговий дім “Західна молочна група” об’єдналися з “Галичиною”, власниками якої є львівські підприємці Андрій Король, Сергій Гібай та Юрій Ложкін. Партнери створили спільну компанію “Бросмонт Холдінгс Лімітед” (Кіпр), яка є мажоритарним акціонером обох підприємств.

Віце-президент з юридичних питань ПАТ “Галичина” Ольга Заяць повідомила “Н.Г. Львів”, що компанія уважає рішення суду першої інстанції необгрунтованим і незаконним, а відтак вони подали апеляційну скаргу. Результатів її розгляду ще немає.