Дубневичі не платитимуть 68 тисяч гривень штрафу за монопольне становище в Новому Роздолі

16 Грудня 2013

Господарський суд Львівської області визнав недійсним та скасував рішення Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету  «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції». Скасовано також сплату 68 тисяч гривень штрафу, який було накладено на ТОВ «Енергія Новий Розділ», за зловживання монопольним становищем на ринку водопостачання та водовідведення.

Дане підприємство надає в Новому Роздолі послуги з тепло- та водопостачання. Суддя Фартушок Т.Б. погодився з твердженням Антимонопольного комітету про те, що з 2012 року «Енергія Новий Розділ» займає монопольне становище на ринку послуг в межах міста Новий Розділ. Відтак, відсутність конкуренції надає можливість підприємству здійснювати необґрунтоване нарахування плати за надані послуги, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів.

Зокрема, підприємство звинуватили у порушенні порядку нарахування сплати з теплопостачання, коли, підприємство не брало до уваги показники приладів обліку теплової енергії, які подавались споживачами, а здійснювало нарахування плати за нормативами, про що свідчать відповідні квитанції, що виставлялись споживачам послуг. Проте це твердження в суді доведено не було. Крім того суд вважає, що сам лише факт порушення зобов’язань за укладеними договорами не може бути свідченням того, що таке порушення було б неможливим за умови існування конкуренції на ринку.

Відтак суд вирішив, що попри можливість зловживання монопольним становищем, в Новому Роздолі цього не відбулось. І штраф є незаконним.

Як вже повідомляли «Н.Г. Львів», антимонопольний комітет також звинуватив Новороздільську міську раду у бездіяльності на користь ТОВ «Енергія Новий Розділ». Мерія не затвердила нормативів питного водопостачання, відсутність яких призводить до порушення закону «Про захист економічної конкуренції», а саме може означати завищення ціни на водопостачання для тих споживачів, які не мають приладів обліку.

Засновниками товариства є міське комунальне підприємство «Розділтеплокомуненерого» (10%) та ТОВ «Агропромислове підприємство «Львівське» (90%).  Власниками останнього є Ярослав та Богдан Дубневичі у рівних долях.