Прокуратура отримала другий шанс повернути місту 165 тисяч гривень і підвал на Коперніка

25 Листопада 2013

Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу першого заступника прокурора Львівської області і постановив ще раз розглянути у Господарському суді Львівської області справу про пасаж Міколяша і стягнення з Андрія Іонова 165 тисяч гривень.

Як повідомляли «Н.Г. Львів», півроку тому львівська прокуратура в інтересах міського управління комунальної власності подала позов до ДП «Албіс Компані» ТОВ «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» з вимогою стягнути 165 185, 30 грн та повернути місту приміщення на вулиці Коперніка, 5, більш відомі як пасаж Міколяша, який вже котрий рік обіцяє реконструювати засновник підприємства Андрій Іонов.

Підприємство виграло суд першої інстанції та апеляцію. Головним аргументом захисту було те, що приміщення, які прокуратура вимагає повернути, знесені з дозволу виконавчого комітету Львівської міської ради за два роки до того, як порушили справу. 25 травня 2007 року рішенням виконкому № 303, будівля за даною адресою була визнана самочинною прибудовою і її дозволили розібрати, як дисонуючий об’єкт. Доступ до підвалу, який також був об’єктом оренди, став неможливим, а сам підвал засипано землею. Тому причин сплачувати орендну плату не було.

Проте, на думку судді Вищого господарського суду, висновок львівських суддів про те, що підвал, як об’єкт оренди, знищено, а відтак договір оренди є припиненим, не відповідає чинному законодавству. Загибель предмета оренди означає припинення його існування взагалі, а неможливість використання майна аж ніяк не є правовою підставою вважати договір оренди припиненим із формулюванням «знищення об’єкта оренди». Відтак, справу повернуто на новий розгляд.

ДП «Албіс Компані» ТзОВ «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» придбало приміщення колишньої аптеки на вулиці Коперніка, 1 у 2012 році за 2,16 млн грн. Андрій Іонов, який також є співвласником ресторанів «Вероніка», «Чорний кіт» та «Амадей», стверджував, що разом з реставрацією аптеки поступово відтворить пасаж «Міколяша». Для цієї мети депутати Львівської міської ради надали йому в оренду на 10 років чотири земельні ділянки у внутрішньому подвір’ї аптеки.