Інженера та архітектора засудили за хабар в 100 тисяч гривень під час будівництва польського консульства у Львові

25 Листопада 2013

Апеляційний суд Львівської області засудив інженера та головного архітектора ДП “ДІПМ “Містопроект” за вимагання та отримання хабаря в розмірі 100 тис. грн за підписання актів виконаних робіт під час будівництва резиденції Генерального консульства Республіки Польща на вул. Івана Франка, 108 у Львові. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У тексті вироку вказано, 18 жовтня 2010 року між Генеральним консульством Республіки Польщі та ДП “Зелукрбуд” було укладено договір на виконання будівельних робіт на об’єкті резиденції консульства на вул. Івана Франка, 108 у Львові. Згідно з умовами цього договору, авторський нагляд за виконанням робіт здійснювало ДП “ДІПМ “Містопроект”, від імені якого виступав головний архітектор, а технічний нагляд – фізична особа-підприємець, інженер технічного нагляду 1 категорії.

ДП “Зелукрбуд” в грудні 2010 року виконало ряд будівельно-монтажних робіт (влаштування телеінформаційної спеціальної каналізації, замощення розкопок, монтаж штор, жалюзі, ролокасет) в резиденції консульства, однак інженер, який здійснював нагляд, відмовився їх підписувати.

Також у судовому реєстрі повідомляється, що цей інженер та головний архітектор “Містопроекту” з метою одержання хабаря зустрічалися з директором “Зелукрбуд” протягом січня-березня 2011 року і казали, що немає підстав для підписання актів, а також вказували, що виконані ДП “Зелукрбуд” роботи не будуть прийняті. В подальшому, у квітні в приміщенні “Містопроекту” спонукали директора “Зелукрбуду” до передачі їм хабара в розмірі 100 тис. грн за підписання актів та довідок.

Гроші було передано 21 квітня 2011 року в кафе-барі «Кондитерське» у Львові на вул. І. Франка, 98. Після отримання хабаря довідки та акти були підписані.

Відтак інженера та головного архітектора визнали винними за ч. 2 ст. 368 КК України та призначили їм покарання у виді на 5 років позбавлення волі. Однак суд звільнив їх від відбування покарання, з випробуванням та встановленням іспитового строку на 3 роки, а також поклав на них обов’язок повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання та роботи. Також вони мають виплатити директору “Зелукрбуду” по 10 тис. грн моральної шкоди.