Землю дитячого табору “Левеня” в Брюховичах продали законно — суд

22 Листопада 2013

Львівський апеляційний господарський суд постановив визнати право власності на земельні ділянки загальною площею 1,4675 га за адресою смт. Брюховичі, вул. Ягідна, 11 за ТОВ “Левеня”. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як вже повідомляли “Н.Г. Львів”, з 1994 року постійним користувачем земель оздоровчого табору для дітей “Левеня” було Львівське ВО “Львівсільгоспмаш”, однак у 2006 році, згідно з судовими рішеннями, добровільно від них відмовилося. У червні 2010 році ТОВ “Левеня” (яке створили лише за три тижні до цього) придбало будівлі на цій ділянці. Ще через місяць Брюховицька селищна рада затвердила ТОВ “Левеня” документацію із землеустрою та надала земельну ділянку площею 1,4675 га по вул. Ягідна, 11 в оренду на 25 років. Через рік, у червні 2011 року, селищна рада вирішила продати ділянку ТОВ “Левеня” за 1 млн 805 тис. грн, тобто лише по 12,3 тис. грн за “сотку”.

Прокуратура та міськрада позивалися, аби скасувати рішення Брюховицької селищної ради, визнати недійсним договір та повернути ділянку. У суді доводили, що Брюховицька селищна рада з перевищенням повноважень вилучила спірну земельну ділянку з постійного користування Львівського ВО “Львівсільгоспмаш”, хоча ця ділянка віднесена до земель оздоровчого призначення державної форми власності та її вилучення може проводитись лише Кабінетом Міністрів України. Спочатку програли у першій інстанції, а потім суд не задовольнив апеляційну скаргу.

Першу касаційну скаргу у цій справі повернули без розгляду, тому що юристи міськради не додали документів, які підтверджують направлення копій касаційної скарги сторонам по справі. Вдруге подана касаційна скарга також не завершилася успіхом, оскільки Львівська міська рада звернулась зі цією скаргою поза межами встановленого строку із клопотанням про його відновлення (лише через два місяці).

У відповідь на потуги міськради та прокуратури повернути земельні ділянки, ТОВ “Левеня” саме подало позов про визнання права власності на цю землю. Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позову, бо права та охоронювані законом інтереси ТОВ “Левеня” не були порушені.

Натомість під час розгляду апеляційної скарги представник “Левеня” зазначив, що звернувся до суду, оскільки Львівською міською радою не визнається його право на земельні ділянки. Також таке право не визнається Державною інспекцією сільського господарства у Львівській області, з підстав того, що право на земельну ділянку могло перейти до позивача лише на підставі проекту відведення земельної ділянки. Таким чином рішення суду могло б запобігти вчиненню дій, що створюють небезпеку порушення прав. І 11 листопада 2013 року суд постановив визнати право власності на землю за ТОВ “Левеня”.

Львівська міськрада також має сплатити на користь “Левеня” 18 тис. грн відшкодування витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

Власниками ТОВ “Левеня” є Оксана Вервега та Наталія Гаврилів.