Прокурор не повернув ще одне приміщення, яке військторг Свідерський продав сам собі

20 Листопада 2013

Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позовних вимог заступника прокурора Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері до ТОВ “Дует-СК” щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з судовим рішенням, у липні 2010 року між Концерном “Військторгсервіс” в особі філії Управління Західного оперативного командування та ТОВ “Дует-СК” було укладено договір купівлі-продажу підвального приміщення площею 82,5 кв. м у будинку 64 по вул. І. Богуна у місті Броди Львівської області. Ціна продажу — 122,1 тис. грн (менше 1,5 тис. грн за кв. м).

За твердженням прокурора, на момент укладення даного договору не було ні дозволу Міністерства оборони України, ні погодження Фонду державного майна України на відчуження цього майна. Окрім того, Григорій Свідерський,начальник філії Управління торгівлі Західного оперативного командування Концерну “Військторгсервіс”, діяв на підставі листа-розпорядження начальника Головного управління торгівлі Тилу Міноборони від 12 листопада 2004 року, який діяв на підставі довіреності Міністерства оборони України. Утім вже у 2005 році ця довіреність була визнана недійсною та відкликана.

Натомість судді зробили висновок про відсутність порушень. Мовляв, дозвіл було надано листом-розпорядженням, і вони не встановили будь-яких застережень щодо строку дії чи реалізації цього розпорядження. Щодо довіреності, завдяки якій і з’явився цей лист, то скасування довіреності не скасовує видані на її підставі дозволи.

Відтак у прокуратури залишився лише один аргумент — відсутність погодження Фонду держмайна. Як відомо, відповідне погодження вимагають згідно з порядком, який був затверджений Кабміном у 2007 році. Незважаючи на те, що приміщення продали у 2010 році, колегія суддів вирішила, що прокуратура не може посилатися на порушення даного порядку, оскільки дозвіл (тобто лист-розпорядження) був наданий у 2004 році, коли цього порядку ще не існувало.

Як вже повідомляли “Н.Г.Львів”, в аналогічній справі щодо продажу майна військових у Самборі у 2010 році товариству “Дует-СК” той же Господарський суд Львівської області уважав відсутність погодження Фонду держмайна підставою для визнання договору купівлі-продажу недійсним. Натомість відмовив у задоволенні позовних вимог прокуратури через те, що строк позовної давності було пропущено без поважних причин.

Зазначимо, що справу щодо продажу майна у Самборі розглядала суддя Юлія Сухович. Вона ж є у складі колегії суддів (окрім неї ще Мирослав Петрашко та Ростислав Матвіїв), які слухали теперішню справу щодо нерухомості в Бродах. Відтак “Н.Г. Львів” незрозуміло, чому вона так сильно змінила свою думку.

Власниками ТОВ “Дует-СК” є Іван Крвавич та Григорій Свідерський.