Фірташ і «Свобода»

Основний фінансист ВО «Свобода», виявляється, тісно пов’язаний із газовим мільярдером Дмитром Фірташем.
18 Вересня 2013

йййОсновний фінансист ВО «Свобода», виявляється, тісно пов’язаний із газовим мільярдером Дмитром Фірташем.

Документально підтверджені стосунки нардепа від “Свободи” Ігора Кривецького з Дмитром Фірташем, які нам вдалося виявити, датуються 2010 роком, коли Ганна Кривецька, мати Кривецького, увійшла до складу засновників ТОВ «КАН», якому належить ТРЦ «Арена-Сіті» – один із найдорожчих торгово-розважальних центрів, що розташований у центрі Києва, на Бесарабці.

Очевидно, що 66-річна пенсіонерка, яка живе у с. Мохнате Турківського району Львівської області, є лише номінальним співвласником ТОВ «КАН». Їй належить 5%, решта 95% – ТОВ «Передові технології плюс», заснованому у 2004 році кіпрським офшором BOVALON Investments Limited.  

Згідно з випискою з кіпрського реєстру прав власності засновником і власником 100% компанії BOVALON Investments Limited є Group DF International Real Estate Ltd, що входить у групу компаній Дмитра Фірташа Group DF.

Bovalon_DF

«Передові технологій плюс» стали першою компанією Фірташа, яка почала працювати на ринку елітної нерухомості. У 2007 році ця компанія купила половину 31-поверхового бізнес-центру «Парус» у центрі Києва. Того ж року «Передові технології плюс» придбала ТОВ «КАН», якому належить ТРЦ «Арена-Сіті». Для цього компанії навіть довелося отримувати дозвіл Антимонопольного комітету України.

Діяльність ТОВ «Передові технології плюс» є більш ніж успішною – згідно з висновками аудиторів , у 2012 році чистий прибуток компанії перевищив 706 млн грн.

Згідно з тим же аудиторським звітом, станом на 1 січня 2013 року участь «Передових технологій плюс» у капіталі ТОВ «КАН» складає понад 214,4 млн грн. Якщо виходити із розподілу часток між «Передовими технологіями» і Ганною Кривецькою, то участь 66-річної пенсіонерки з гірського села на Львівщині у капіталі ТОВ «КАН» становить близько 11,3 млн грн.

 Infografica 1

Варто зазначити, що «КАН» безпосередньо не займається здачею в оренду площ ТРЦ «Арена-Сіті». Ще у березні 2007 року ця компанія майже всю наявну площу торгово-розважального центру (13305,3 кв.м.) передала в оренду ТОВ «Арена-Сіті», яка і зайнялася подальшою суборендою. Причому ТОВ «Арена-Сіті», згідно з договором, платила за місячну оренду $10-15/кв.м., тоді як, скажімо, парфумерний магазин «Брокард Україна», розташований на першому поверсі «Арени-Сіті» – понад $100/кв.м.

Кривецький і Фірташ

41-річний Ігор Кривецький, який у 2012 році пройшов за списком націоналістів до Верховної Ради, є головою Економічної ради ВО «Свобода» – головного партійного органу, відповідального за фінансування партії. Прізвище Кривецького як одного із головних фінансистів «Свободи» неодноразово озвучував її лідер Олег Тягнибок.

Кривецький і справді небідний чоловік. У Львові йому належить нічний клуб і кілька ресторанів, а також велика база відпочинку за містом. Його декларація про доходи, опублікована на сайті Верховної Ради, свідчить у 2012 році сукупний дохід родини Кривецького склав близько 3,5 млн. грн.

Втім, фінансування парламентської партії, якою є «Свобода», вочевидь, потребує значно більших коштів.

Олег Тягнибок неодноразово спростовував чутки про причетність Дмитра Фірташа до фінансування «Свободи». Однак документально підтверджена участь у спільному бізнесі Кривецького і Фірташа змушує скептично ставитися до таких заяв.

Який інтерес Фірташ, один з найбагатших людей України, може мати у «Свободі»? До того ж репутація Кривецького як бізнес-партнера є, м’яко кажучи, не дуже доброю – його, зокрема, неодноразово, згадували у ЗМІ в контексті львівського кримінального світу.

Одним із пояснень може бути спротив Фірташа реалізації проектів видобутку сланцевого газу в Україні – людині, яка заробляє на природному газі це ні до чого.

«Свобода», як відомо, активно виступає проти видобутку сланців, зокрема, активно протидіє спробам компанії Chevron розпочати видобуток на Олеському родовищі, розташованому у межах Львівської та Івано-Франківської областей. За твердженням «Експресу», Chevron запропонували заплатити $450 млн за «дозвіл» видобувати тут сланцевий газ без зайвих політичних ускладнень. Гроші нібито мали надійти на Кіпр, на рахунок BOVALON Investments Limited, яка, як тепер виявляється, належить Фірташу.

Тобто, якщо проект не можна зупинити, то на ньому принаймні можна спробувати заробити?

Наталя Онисько