- NGL.media - https://ngl.media -

Нідерландський благодійний фонд втратив надію створити у Львові реабілітаційний центр для неповносправних дітей

17.09.2013 @ 08:45 в Новини

[1]

Приміщення Реабілітаційного центру в смт. Брюховичі

Реабілітаційного центру для дітей, які потребують особливої опіки, який повинен був постати у смт. Брюховичі не буде. У всякому випадку, благодійна організація «Фонд Святого Христофора для дітей, що потребують особливої опіки у Львові» більше цим не займатиметься. Сприяння у створені та подальше фінансування Центру обіцяли всі релігійні конфесії та ледь не кожен львівський губернатор, починаючи з 2002 року. Проте справа не пішла далі підписання меморандумів про співпрацю.

Остаточну крапку в справі відкриття Центру поставив Господарський суд Львівської області, який 10 вересня 2013 року зобов’язав [2] Благодійну організацію «Фонд Святого Христофора для дітей, що потребують особливої опіки у Львові» повернути у власність Релігійного управління Києво-Галицької Митрополії УГКЦ приміщення площею 1 604,4 кв.м в смт. Брюховичі на вул. Львівській, 56. Ці приміщення у 2004 році УГКЦ пожертвувала Фонду за умови, що пожертвувач або його правонаступники мають право вимагати розірвання договору, якщо пожертва використовується не за призначенням. Згідно з матеріалами судового рішення, передані приміщення не використовувалися Фондом за призначенням більше п’яти років. Фактично вони пустували.

Як розповів «Н.Г.Львів» Богдан Панкевич, депутат Львівської міської ради і співзасновник Благодійної організації, це судове рішення є полюбовним, оскільки Арнольд Ламперес, президент нідерландської Фундації Святого Христофора втратив оптимізм щодо Центру, який він намагається створити з 2002 року.

Центр так і не запрацював, незважаючи на те, що в реконструкцію приміщень було вкладено понад 1 млн євро благодійних коштів, а в травні 2007 року відбулась [3] помпезна церемонія відкриття в Оперному театрі і освячення за присутності кардиналів Любомира Гузара та Мар’яна Яворського. За словами Панкевича, причина – криза 2008 року.

Останні активні дії довкола Центру датуються 2010 роком, коли тодішній голова ЛОДА Микола Кміть підписав [4]меморандум про співпрацю і пообіцяв, що Центр стане державним і на його функціонування виділити щороку 2,5 млн грн з обласного бюджету. Проте далі фотографій з потисканням рук не пішло. Згідно з діючим законодавством, ЛОДА може фінансувати лише установи, які є її власністю, а передавати Центр у власність державної структури благодійники не сильно прагнули, оскільки побоювались, що це призведе до зниження стандартів надання послуг. Тому в державне відомство Центр не віддали, а коштів на фінансування з недержавних структур не знайшли.

Попри все шанс на існування дитячого центру в Брюховичах все ж таки залишається. Як розповів Богдан Панкевич, в реконструкцію Центру було вкладено частину коштів уряду Нідерландів, тому попри те, що право власності на приміщення Фундацією Святого Христофора втрачене, УГКЦ має враховувати умову про те, що реконструйовані приміщення повинні використовуватись за певним призначенням, а саме для функціонування дитячого центру, але вже без конкретизації напрямку діяльності.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/09/17/niderlandskyj-blahodijnyj-fond-vtratyv-nadiyu-stvoryty-u-lvovi-reabilitatsijnyj-tsentr-dlya-nepovnospravnyh-ditej/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/09/фото-1.jpg

[2] зобов’язав: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/33405143

[3] відбулась: http://zik.ua/ua/news/2007/05/10/74249

[4] підписав : http://old.loda.gov.ua/old/ua/news/itm/1042/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.