Шеф, всьо пропало!

Експеримент з генеральним замовником вугілля фактично провалився. Районні відділи освіти безбожно переплатять за вугілля.
04 Вересня 2013

демотиватор.jpgnЕксперимент з генеральним замовником вугілля фактично провалився. Районні відділи освіти безбожно переплатять за вугілля. Вчасний початок опалювального сезону під загрозою.

Кілька днів тому “Н.Г. Львів” написали про рекорд жовківських освітян. Вони знайшли для шкіл вугілля по 1440 гривень за тонну, хоча в сусідньому до них районі купували удвічі дешевше. Наразі це найвища ціна на Львівщині, яка “засвітилася” у Віснику держзакупівель у 2013 році. Але, з огляду на розвиток подій, вона недовго залишиться рекордом.

Завищені ціни та погана якість вугілля, яке купують бюджетні організації Львівщини, – не новина. Виходом з ситуації могло б бути призначення генерального замовника, який купуватиме паливо для усіх та одразу. Гуртова закупівля не лише позначилась би на ціни, але дозволила б контролювати якість палива, яким обігрівають школи та лікарні. На початку року, у лютому 2013 року Львівська облдержадміністрація радісно розсилала прес-релізи про те, як це буде добре. І якість вугілля, і вчасні поставки, і ціна приємна.

Але все завершилось власне прес-релізами та виступами для преси. Інформація про генерального замовника зявилась у Віснику держзакупівель лише у липні. Генеральним замовником визначили департамент житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації. Він замовлятиме камяне вугілля для бюджетних установ до 2015 року. Здавалося б для всіх, але раптом виявилось, що лише 22 бюджетні структури делегували повноваження департаменту ЛОДА. Санаторій, три диспансери, дві лікарні, обласна база, сім ліцеїв, по два інтернати та училища. І ще чотири відділи освіти, молоді та спорту: Турківського, Сколівського, Буського та Яворівського районів (повний список).

У цьому списку немає головного, – ще 16-ти районів. За словами заступника директора департаменту Євгена Бентковського, на момент визначення генерального замовника ці райони вже оголосили власні торги. Ми перевірили і знайшли оголошення лише 12 районів. Серед них є Турківська, Яворівська та Сколівська РДА, які змогли відмінити торги і делегувати повноваження Львову. Вони послалися на ч. 1 ст. 30 ЗУ “Про здійснення державних закупівель” (відсутність подальшої потреби у закупівлі товарів, робіт та послуг) та ч. 2 цієї ж статті ( здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок причин непереборної сили).

Інші райони просто “продинамили” ЛОДА. Тим самим вони підірвали план “генеральний замовник” і, ймовірно, мали рацію. 

Генеральний замовник оголосив торги на закупівлю понад 7 тисяч тонн вугілля (планували близько 20 тисяч) тільки 23 липня. Бентковський каже, що затримка сталася через підготовку документації. Пропозиції спочатку планували розкрити 28 серпня. Однак через так “добре” підготовлену документацію цю важливу дату перенесли на 6 вересня. А все тому, що замовник забажав документи про фінансовий стан банків учасників, чи не порушено щодо них провадження у справі про банкрутство. Така вимога була успішно оскаржена, тому в документацію вносили зміни. Утім і 6 вересня ми також не дізнаємося про пропозиції. У розмові з журналістом “Н.Г. Львів” Євген Бентковський вже назвав іншу дату – 6 жовтня.

Якщо так продовжуватиметься й далі, то є всі шанси, що початок опалювального сезону розпочнеться без вугілля. Більше того, історія з генеральним замовником набуває ще більшої скандальності. На початку серпня Боринський професійний ліцей народних промислів і ремесел купив вугілля самостійно, але чомусь далі присутній у переліку бюджетних структур, яким замовлятиме паливо департамент ЛОДА.

Нескорені і щедрі

Ті райони, що не підкорилися облдержадміністрації, купують вугілля самостійно, демонструючи при цьому неабияку щедрість. Як же інакше, не за особисті ж гроші. “Н.Г. Львів” проаналізували всі закупівельні ціни на це паливо від початку року у Львівській області.

У першій таблиці інформація про закупівлю газового вугілля розміром шматків 13-100 мм. Вартість тонни вугілля при однакових до нього вимогах коливається на 100%.

Дата договоруЗамовникМарка вугілляРозміри шматків, ммЗольність, %Вологість, %Кількість тоннВартість тонни, грнПостачальник
03/06/13Рава-Руська міськрада Жовківського районугазове13-100

не вище 24

не не вище 8

120768ТОВ “Укр-вуглепром”
14/06/13

Відділ освіти Жидачівської РДА

газове13-100не вище24не вище 162901310ТОВ “ГПК “Енергоперспектива”
09/08/13

Відділ освіти Сокальської РДА

газове13-100не вище 24не вище 81200740ПП “Оланд – Партнер”
19/08/13*

Управління освіти, молоді та спорту Жовківської РДА*

газове13-100не вище 24не вище 121965,41440ТОВ ТД “Світ СР”

*Дата акцепту, так як рішення про результати ще не опубліковано.

Відомості взяті з документів, розміщених на сайті Вісника держзакупівель.

Подвійну різницю в ціні можна було б пояснити дорогою доставкою по району. Але вартість транспортування закладено і в ціну вугілля, купленого для навчальних закладів Сокальського району. У Жовківському та Жидачівському районі купили значно дорожче вугілля, хоча вимоги до вологості буде дещо поблажливішими. Відомо, що вологість знижує теплотворну здатність вугілля, відтак вологіше паливо — дешевше. Але на Львівщині цей закон не працює.

У другій таблиці ціни на газове та еквівалентне газове жирне вугілля з розміром шматків до 13 мм. Ціна тонни коливається від 540 до 850 гривень. Перемишлянська РДА замовила найбільше вугілля, але чомусь воно обійдеться найдорожче.

Дата договоруЗамовникМарка вугілляРозміри шматків, ммЗольність, %Вологість, %Кількість тоннВартість тонни, грнПостачальник
15/03/13

Відділ освіти, молоді та спорту Перемишлянської РДА

газове жирне0-13

не вказано

не вказано950850ТОВ “Укрвуглепром”
27/05/13

Рава-Руська міськрада Жовківського району

газове-жирне0-13не вище28,3не вище 9200576ТОВ “Укр-вуглепром”
22/07/13

Бродівська ЦРЛ

газове-жирне0-13не вище 30не вище 12200540ТОВ ТД “Світ СР”
09/08/13

Боринський професійний ліцей народних промислів і ремесел

газове0-13не вище 28,3не вище 10100601ТОВ “Індустріальна паливна компанія”
08/08/13*

Загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів м.Рава-Руська

газове-жирне0-13не вказаноне вказано
554
798ПП “Сузір’я”

 *Дата акцепту, так як рішення про результати ще не опубліковано.

І остання таблиця — це менш популярне кам’яне вугілля марки Д. У 2013 році, згідно з Вісником держзакупівель, його замовили лише двічі. Той же Боринський ліцей з Турківщини і відділ освіти Жидачівської РДА. Різниця у даті договору — лише два місяці. А відмінність в ціні — 440 гривень на кожній тонні.

Дата договору

Замовник

Марка вугілля

Розміри шматків, мм

Зольність, %

Вологість, %

Кількість тонн

Вартість тонни, грн

Постачальник

14/06/13

Відділ освіти Жидачівської райдержадміністрації

Д

25-200

не більше 14

Не не більше 14

60

1280

ТОВ “ГПК “Енергоперспектива”

09/08/13

Боринський професійний ліцей народних промислів і ремесел

Д

25-200

не вище 24,6

не більше 8

200

840

ТОВ “Індустріальна паливна компанія”

А тепер підсумуємо: навіть половина районів не делегували повноваження із закупівлі вугілля генеральному замовнику для підписання рамкових угод, відповідальний за закупівлю департамент кілька разів серйозно “лажанув”. Районні відділи освіти купують вугілля за високими цінами і їм ніхто нічого не зробить, бо усе “за процедурою”. А політичні партії розпочали свою війну проти Віктора Шемчука, голови Львівської обласної держадміністрації, звинувачуючи його у тому що ЛОДА “протягує” свого постачальника вугілля. От тільки мерзнути взимку будуть не чиновники, не політики, а школярі та хворі.

Олександра Губицька

P.S. “Наші гроші. Львів” аналізують інформацію про фірми, які готують документи для участі у тендері генерального замовника вугілля. Далі буде…