Суд підтвердив право голови фракції «Свобода» не доплачувати мільйон гривень за придбану ним землю

26 Червня 2013

Дрогобицька міська рада програла апеляцію щодо ділянки в центрі міста, площею майже 2 га, яку в неї купив, але так і не розрахувався повністю голова міської фракції «Свобода» Олег Хрущ. Про це повідомляється в Єдиному державному судовому реєстрі.

Як повідомляли «Н.Г. Львів», колективне підприємство «Троянда» 30 жовтня 2008 року уклало з міською радою Дрогобича угоду про придбання земельної ділянки на вул. Тарнавського, 33, площею 1,8 га  за 2,2 млн грн. Підприємство заплатило 429 тис. грн, а решту суми мало сплачувати рівними платежами по 143 тис. грн щомісяця. У кінці 2010 року мерія Дрогобича звернулась до суду, оскільки платежі від «Троянди» перестали надходити. Суд постановив стягнути з підприємства 1,07 млн грн.

Заборгованість тривалий час не погашалась, але в мерії виявили, що земельна ділянка вже є заставленою – підприємство оформило договір іпотеки в Дрогобицькому відділенні «Укрінбанк». З’ясувалось також, що «Троянда» має державний акт на дану земельну ділянку, що є порушенням законодавства, оскільки повна сума не була виплачена. Проти посадовців міської ради Дрогобича була порушена кримінальна справа за перевищення службових повноважень, але це не вплинуло на рішення господарського суду, який в квітні 2013 року визнав договір іпотеки чинним. Чим, фактично, дозволив КП «Троянда» не сплачувати решту суми за земельну ділянку.

Апеляційний суд Львівської області 19 червня 2013 року ще раз підтвердив це право підприємства, залишивши чинним рішення Господарського суду. Своє рішення судді С. М. Бойко та Р.І.Марко мотивували тим, що у КП «Троянда» є державний акт серії ЯЛ №432215, виданим Управлінням Держкомзему у місті Дрогобич Львівської області, в якому не встановлено жодних обмежень (обтяжень) щодо використання земельної ділянки або її частини. Наявність кримінальної справи проти посадовців даного управління знову не вплинуло на рішення суду.

Основним власником КП «Троянда» є Олег Хрущ, депутат Дрогобицької міської ради, голова фракції «Свобода». Статутний фонд підприємства становить 500 059 гривень. З них 500 тис. грн – доля Олега Хруща, а 59 гривень – внесок ще чотирьох засновників.