Приватний танець «Свободи»

Клуб «Романтик» хоче приватизувати народний депутат від «Свободи» Ігор Кривецький. Львівські депутати активно цьому сприяють.
20 Червня 2013

дем балеринаКлуб «Романтик» хоче приватизувати народний депутат від «Свободи» Ігор Кривецький. Львівські депутати активно цьому сприяють.

Скандал довкола можливої приватизації приміщення спортивного клубу «Романтик» набирає обертів. Голова депутатської комісії з питань комунального майна та власності Роман Плахтій в коментарі газеті «Високий замок» заявив, що депутати не мають права відмовляти у приватизації приміщення клубу громадській організації «Здорова Галичина». Крім того він стверджує, що віддати приміщення клубу необхідно для того, щоб його зберегти.

«Щоб об’єкт не вкрали, потрібно віддати його під приватизацію, – каже депутат. – Нехай власник доведе його до нормального стану». При цьому, Роман Плахтій забуває сказати, що співзасновник громадської організації, якій на його думку необхідно передати майно, це його однопартієць – Ігор Кривецький, тепер вже народний депутат. Ще двоє засновників – це Наталія Сліпченко та Євген Тульчинський.

Боротьба за «Романтик» триває вже третій рік. Спочатку «Здорова Галичина» взяла його в оренду. Як випливає з постанови Галицького районного суду від 13 червня 2013 року, ця громадська організація взяла в оренду майже все приміщення клубу «Романтик» ще 11 січня 2010 року. Саме тоді було підписано договір оренди, терміном на 10 років, приміщення площею 1861,9 кв.м на вулиці Болгарській, 4. В ухвалі міської ради, на підставі якої був заключний договір оренди, йшлося про те, що організація орендує клуб для «… роботи гуртків спортивного і бального танцю та культурно-мистецької галереї робіт обдарованих дітей». Танцями там справді займаються, але це відбувалось і до 2010 року, і без «Здорової Галичини». Побудований у 1979 році клуб «Романтик», власне і був призначений для діяльності танцювальних колективів.

А от «Здорова Галичина» свою турботу про обдарованих дітей, продемонструвала вже через місяць, як стала орендарем. У березні 2010 року вона підняла оплату за оренду залу для організаторів Міжнародного конкурсу з танців з 2,5 тис. грн до 3 тис. грн. Не надто велика різниця, але змагання тут проводять дуже часто, адже у Львові це єдиний такий зал.

Офіційним орендарем клубу організація стала 1 лютого 2010 року. І всього лише через 12 днів вже подала в мерію заяву про необхідність включення цього нежитлового приміщення в  перелік об’єктів, які підлягають приватизації шляхом викупу. Мотивація заяви – необхідність проведення ремонту приміщення і вкладання значних коштів. Тобто поки не приватизуємо, ніякого ремонту обдарованим дітям.

На яких підставах вони претендують на викуп залишається дещо незрозумілим. Адже, згідно з Законом Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію), викуп застосовується, якщо майно не продали на аукціоні або за конкурсом. Також право першочергового викупу має орендар, який належно виконує свої обов’язки за договором найму.

Ймовірно, «Здорова Галичина» претендує на майно саме на підставі останнього твердження. І тут справді не причепишся – важко порушити умови договору протягом 12 днів. Точно вони були добрими орендарями. От і ціни для танцюристів підняли, щоб ті цінували майно і паркет не драпали.

Підтримали цю ідею з викупом і депутати міської ради, точніше постійна депутатська комісії комунального майна та власності. Комісія п’ять разів погоджувала включення приміщення клубу у перелік об’єктів, що підлягають приватизації. Останній раз, склала відповідний протокол 4 грудня 2012 року.

Однак, Львівська міська рада не вчиняла ніяких дій. Фактично, чиновники Управління комунальної власності, які мали б підготувати відповідні документи, просто ігнорували рішення депутатської комісії. У суді чиновникам не вдалось довести причини своєї бездіяльності, тому суд і зобов’язав мерію віддати об’єкт під приватизацію шляхом викупу.

Депутати з комісії перемогли. Тому хочеться назвати їх імена. Членів комісії всього 10:

Роман Плахтій, ВО «Свобода»

Роман Грицевич, Партія Реформи і Порядок

Маркіян Лопачак, ВО «Свобода»

Петро Адамик, «Удар»

Ярина Вайда, ВО «Свобода»

Богдан Лешневський, Народний Рух

Андрій Мочарський, Партія Регіонів

Василь Співак, ВО «Свобода»

Ірина Шалаковська, ВО «Свобода»

Андрій Якимів, «Фронт Змін»

Тобто, рівно половина членів комісії є членами ВО «Свободи». Звичайно, з огляду на те що в Львівській міській раді фракція «Свобода» складає більшість, це адекватна присутність депутатів в комісіях.

А ще приємно, що «Свобода», яка декларує дисципліну у прийнятті рішень і тут не схибила. Але, напевно, дисципліна особливо важлива, коли йдеться про офіційного спонсора партії  Ігоря Кривецького.

P.S. Поки «Здорова Галичина» судиться, то майно, на яке вона претендує, розтягують по шматочках. Ухвалою Львівської міської ради № 1349 від 22 березня 2012 року затверджено перелік об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації способом викупу. Згідно з цим переліком, 75,5 кв.м приміщення на вул. Болгарській, 4 дозволено приватизувати ТзОВ “Укрспектрол“.

Щоправда, тут також, здається, всі свої. Власниками цього підприємства є Стадник Юрій Васильович та Стадник Ольга Василівна. Юрій Стадник також є помічником депутата міської ради від ВО «Свобода» Андрія Карбовника. Він не лише помічник, але й давній бізнес-партнер Карбовника. Разом вони заснували цілий ряд підприємств, серед яких і ТОВ «Стакар Девелопмент», яке нещодавно придбало завод на вул. Старознесенській. Не байдужі партнери і до спорту – вони є співзасновниками ГО «Спорт без кордонів».

Наталя Онисько