- NGL.media - https://ngl.media -

У мерії нарешті знайшли власників «Старенького трамваю» і зобов’язали їх демонтувати незаконно розміщену кнайпу

18.06.2013 @ 08:45 в Новини

tramvay [1]Господарський суд Львівської області підтримав позов [2]Галицької районної адміністрації Львова проти ТзОВ “Мережа концептуальних авторських ресторанів “!ФЕСТ” і зобов’язав останніх демонтувати малу архітектурну форму – кафе-бар «Старенький трамвай».

Це вже не перша спроба міської влади зобов’язати підприємців демонтувати кнайпу, яка ніколи не мала документів на розміщення. Найбільш активні, хоч і безрезультатні дії Галицька райадміністрація, на території якої розміщено МАФ, здійснювала у 2010 році. Були попередження, звернення до суду тощо. У 2012 році вже депутати міської ради піднімали [3] питання незаконного розміщення кнайпи.

Для того, щоб подати до суду в 2013 році, юристам Галицької адміністрації довелось здійснити справжнє розслідування для того, щоб довести, що кнайпа таки належить ТзОВ  “Мережа концептуальних авторських ресторанів “!ФЕСТ”, які також іменуються як Холдинг емоцій «!Фест». Одним з важливих доказів стала інформація про «Старенький трамвай» на сайті [4]компанії. «Це стало доказом, що це справді їх кафе, — розповіла «Н.Г.Львів» Роксолана Дмитрасевич, юрист Галицької райадміністрації. – Вони ніколи не звертались за документами, завжди ігнорують нас. Це ж не новина, що вони поводяться зухвало».

В свою чергу, Юрій Назарук, співзасновник «!Фесту» розповів «Н.Г. Львів», що ідею встановити трамвай-кнайпу підтримав мер Львова Андрій Садовий. На її втілення підприємці витратили приблизно 1 млн грн. Трамвай є точною копією старого львівського і був виготовлений за давніми кресленнями на замовлення підприємців у польському місті Сянок. За усного дозволу мера він був і встановлений.

Повідомлення про його відкриття вже офіційно розсилала [5] прес-служба Львівської мерії.  Відкриття «пам’ятки техніки – старого львівського трамваю 1913 року» відбулось 3 травня 2008 року на День міста Львова. На відкритті був присутній і мер Львова Андрій Садовий, який став тоді «першим пасажиром трамваю».

За словами Назарука, документи обіцяли оформити пізніше. Проте 12 грудня 2008 року на сесії міської ради була затверджена Перспективна схема розміщення малих архітектурних форм як частини Програми комплексного благоустрою території міста,  в яку кафе-бар «Старенький трамвай» не потрапив. У подальші «зміни та доповнення» також не було внесено цього МАФу.

Сама ситуація, коли мер відкриває незаконно розміщений об’єкт, звичайно, дивна. Як і обіцянки, оформити документи пізніше. Але в подальшому ситуація розвивалась ще дивніше. Медіа припускали, що преференції мера для «!Фесту» закінчились разом із початком його конфлікту зі «Свободою». Невідомо чим тут став Холдинг емоцій, учасником чи розмінною монетою, але за неофіційною інформацією [6] вони відмовились на користь групи представників «Свободи» від кафе «Старенкий трамвай».

Юрій Назарук не коментує цієї ситуації. Каже, що справді місце розташування «Старенького трамваю» було закріплено за іншою структурою. За якою саме – він не пам’ятає. Але пам’ятає, що представники мерії звертались до них з вимогою демонтувати трамвай. «Ми були готові це зробити. Але просили, щоб нам надали інше місце, де можна було його встановити. Адже це справді гарна пам’ятка! Ми також були готові припинити використовувати його як кнайпу і зробити міський інформаційний центр. Реальних пропозицій не було».

Натомість реальним виявилось віддати трамвай в оренду. Сьогодні підприємницьку діяльність в «Старенькому трамваї» здійснює інший підприємець. Щоправда, співзасновник не пам’ятає, хто саме платить компанії за оренду їх «пам’ятки техніки», а часу  на те, щоб підняти документи в нього не знайшлось.

Офіціанти кафе на прохання дати чек видають лише рахунок без печатки і стверджують, що кафе працює без касового апарату. А на питання, хто ж веде торгівлю, кажуть, що це приватний підприємець Сеник Марія Йосипівна. Ні нам, ні Галицької адміністрації такого підприємця знайти не вдалося. Але юрист повідомила, що столики поруч з «Стареньким трамваєм» працюють без прив’язки до нього. І хоча працюють також без дозволів, відомо, що торгівлю на них здійснює ТзОВ «Торговий дім «Ольвія». По факту виходить, що і в самому трамваї, адже скористатись столиками можуть виключно клієнти «Старенького трамваю».

Власником Торгового дому є  Дмитерко Олег Михайлович. Він також є головою Личаківської районної організації «Європейської партії України» Миколи Катеренчука. І тривалий час працював [7] «народним адвокатом» в рамках однойменного партійного проекту політика.

Сьогодні в адміністрації чекають 27 червня, коли повинен прийти наказ про демонтаж «Старенького трамваю». Роксолана Дмитрасевич каже, що апеляції не буде. У цьому її запевнили представники «!Фесту» після розгляду справи в суді.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/06/18/v-meriji-nareshti-znajshly-vlasnykiv-starenkoho-tramvayu-i-zobovyazaly-jih-demontuvaty-nezakonno-rozmischenu-knajpu/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/06/tramvay.jpg

[2] позов : http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/31686452

[3] піднімали: http://archive.wz.lviv.ua/articles/65660

[4] сайті : http://www.fest.lviv.ua/index.php?page=1&m=45

[5] розсилала: http://zik.ua/ua/news/2008/04/25/134794

[6] інформацією: http://comments.ua/politics/390651-svoboda-proti-sadovogo-niyakoi-politiki.html

[7] працював: http://eurorukh.org.ua/ru/nar-lawyer/activity/report-on-results/index.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.