Справу щодо маєтку генерал-лейтенанта Куцина відправили на новий розгляд

14 Червня 2013

будинокВищий адміністративний суд України 4 червня 2013 року ухвалив направити справу щодо будинку на вулиці Запашній, 14 у Брюховичах на новий судовий розгляд до суду першої інстанції. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як відомо, перший заступник військового прокурора Західного регіону України в інтересах держави позивається до Міністерства оборони, аби визнати нечинним рішення-розпорядження від 26.03.2010 року про виключення із числа службової квартири №1 на вулиці Запашна, 14 в смт Брюховичі (колишня адреса вул. Незалежності України-Смолиста).

Насправді мова йде не про 4-кімнатну квартиру, а про цілий будинок, в якому лише одна квартира. Офіційно це – “будинок для прийому делегацій”. У 2006 році у дім вселився генерал-лейтенант Михайло Куцин (екс-командувач військами Західного оперативного командування) з родиною. А за п’ять днів до призначення його на посаду заступника міністра, тобто 26 березня 2010 року, міністр оборони України Михайло Єжель дозволив Михайлові Куцину викреслити з числа службових дану квартиру-будинок як військовослужбовцю, який прослужив у Збройних Силах понад 25 років. У цьому будинку він з родиною живе і досі.

Утім, згідно з інформацією у рішенні суду, генерал-лейтенант Куцин до цього отримував ще дві квартири. Першу, чотирьохкімнатну, у Рава-Руській на Львівщині у 1994 році по вулиці Грушевського, яка була приватизована і продана у 1999 році. Другу, трьохкімнатну, квартиру отримував у місті Рівне у 2004 році на вулиці Лермонтова. Цю квартиру, за даними військової прокуратури, генерал приватизував на ім’я своєї тещі, яка потім подарувала її онуці Євгенії – доньці Куцина.

Львівський окружний адміністративний суд і Львівський апеляційний адміністративний суд дійшли до висновку про безпідставність та необґрунтованість позовних вимог,адже земельна ділянка, на якій знаходиться будинок, не передавалася у приватну власність, а приміщення виключили з числа службових з дотриманням усіх правил. Крім того, є лист Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова, у якому зазначено, що протягом 2008-2011 років з числа службових встановленим порядком виключено 118 квартир, у тому числі 20 квартир, в яких на момент їх виключення з числа службових проживали особи, які раніше забезпечувались житлом за рахунок Міністерства оборони України.

Натомість Вищий адміністративний суд України вказав, що судами попередніх інстанцій не встановлено, чи приймалося оскаржуване рішення-розпорядження Міністром оборони України (у матеріалах справи вони відсутнє), в якій формі повинні прийматися рішення відповідача щодо виключення квартир із числа службових згідно відповідних нормативних актів, чи дії відповідача відповідають “Інструкції про організацію забезпечення і надання військовослужбовцям Збройних сил України та членам їх сімей житлових приміщень”. Відтак справу направили на новий розгляд. 

документ 4

Завдяки цьому документу будинок перестав бути службовим