Фірма бізнес-партнера депутата міськради від «Свободи» відмовляється виконувати рішення суду і звільняти ділянку на Лисенка

19 Квітня 2013

15 квітня Львівський апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Львівської області від 13 березня 2013 року про відхилення зустрічного позову приватного підприємства «Компанія «Горган» до Львівської міської ради. У судовому порядку визначають законність договору оренди на земельну ділянку за адресою Лисенка, 14

Компанія «Горган» судиться з Львівською міською радою вже не один рік за ділянку, договір оренди на яку не має під собою жодних юридичних підстав. Ще 31 травня 2011 року ухвалу міської ради, на підставі якої був підписаний договір оренди, скасував суд через позов фізичних осіб до Львівської міської ради. Апеляція підприємства була відхилена 12 грудня 2011 року. З того часу фірма не лише не звільнила ділянку, але й продовжує юридичні війни. Юристи мерії кажуть, що на практиці у фірми немає жодних шансів перемогти в суді, а їх дії – це просто затягування часу.

Історія скандального будівництва на Лисенка, де були протести мешканців, руйнування пам’яток архітектури і, навіть підпал, почалась ще у 2005 році. Ухвалою міською ради № 2906 від 8 грудня 2005 року ПП «Компанія «Горган» було дозволено виготовлення проекту відведення земельної ділянки в довгострокову оренду на 10 і 5 років для влаштування дитячого центру дозвілля та відпочинку на вул. Лисенка, 14. Ухвалу підписав Зеновій Сірик, секретар міської ради, тоді в.о. міського голови.

Якось непомітно дитячий центр виявився «вбудованим» у багатоповерховий будинок з автостоянкою. А для його побудови компанії «довелось» зруйнувати мур монастиря Францисканців. Інакше просто не могли загнати на будмайданчик техніку. Обурилось управління охорони історичного середовища, обурились мешканці. Почались протести.

Але на той час компанія мала право на початок робіт. Це підтверджує хоча б те, що Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області 28 липня 2010 року видала наказ про скасування дозволу від 09 липня 2010 року на «виконання підготовчих робіт до будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями дитячого дозвілля та автостоянками». А також рішення виконавчого комітету мерії №1041 від 4 грудня 2009 року. Згідно з цим рішенням, у мерії чітко уявляли, що саме буде побудовано, що більш компанія «Горган» мала передати на баланс міста квартиру площею 100 кв.м після завершення будівництва. Рішення підписав в.о. міського голови Олег Синютка.

Довкола будівництва був також ще один скандал, пов’язаний з причетністю до фірми-забудовника чинного секретаря міської ради «свободівця» Василя Павлюка. До 2008 року він був директором ПП «Компанія «Горган» і підписував договір оренди з мерією. Депутатом він став у 2006 році, саме як директор цього підприємства. У розпал скандалу, влітку 2010 року, Павлюк заявив, що не має жодного стосунку до цього будівництва. Дослівно: «Ні Василь Павлюк, ні «Свобода» не причетні ні до якого будівництва на Лисенка».

За інформацією «Н. Г. Львів», Василь Павлюк був засновником ПП «Горган» з 2002 по 2008 рік. Сьогодні засновниками є Покладок Андрій Ярославович та Гома Петро Андрійович. Останній є також бізнес-партнером чинного депутата міської ради від ВО «Свобода» Білинського Євгена Євгеновича. Вони є співвласниками ТОВ «Фіакр-Таксі».

На сьогодні мерія у судовому порядку вимагає розірвати договір оренди. Юристи зазначають, що це є радше процедурне питання. Проте, остаточного рішення досі немає.