Відому у Львові трамвайну колію на Сихів будувала фірма Буняка та його сина

11 Квітня 2013

ПП “Західна інженерна компанія”, яка виграла тендер на будівництво трамвайної колії на Сихів за 9 млн 842 тис. грн, належала екс-мерові Львова Любомиру Буняку та його синові Юрію. Про це дізналися журналісти програми “Народний контроль” на телеканал ZIK.

Згодом вартість робіт зросла, а кількість метрів колії, яку мають прокласти зменшилася. Понад 11 млн грн витратили на 180 метрів колії. Однак журналісти зясували, що насправді проклали лише 160 метрів. Відтак 20 фіктивних метрів коштували міському бюджету 1,2 млн грн.

За інформацією телеканалу, ПП “Західна інженерна компанія” зареєстрували у 1996 році, однак тоді воно називалося ТОВ “Юліта”. Галузь виробництва – м’ясна промисловість. Директор та один із власників – Юрій Буняк – син майбутнього львівського мера. У 2001 році “Юліта» стала промислово-виробничим ПП і почала займатися швейними виробами. Директор не змінився. У 2002 році фірма знову змінює вид діяльності, тепер на “загальні будівельні організації». Змінюється також директор, утім серед засновників далі Юрій Буняк – син тепер вже чинного голови Львова. З грудня 2007 року і до сьогодні компанія називається ПП “Західна інженерна компанія”. Ще тоді співзасновниками були батько та син Буняки.

Журналістам телеканалу ZIK Любомир Буняк заявив протилежне: “Ніколи не мав (відношення до фірми – авт). Це абсолютно інша фірма. Ви спитайте самого керівника фірми. Я то так знаю приблизно, але я ніколи не мав відношення до цієї фірми. Ніколи не був там причетний, там, засновником ніколи».

25 травня 2012 року депутати Львівської міської ради дозволили ЛКП «Львівавтодор» укласти кредитний договір з Європейським банком реконструкції та розвитку на інвестицію у продовження трамвайного маршруту №4 на Сихів. Розмір інвестиції – 6 млн євро. А 25 лютого цього року відбулося відкриття конкурсних пропозицій підрядних компаній щодо будівництва трамваю на Сихів. Однак документацію подала тільки одна компанія – «Онур».

Від “Н.Г. Львів”. Тепер власниками ПП “Західна інженерна компанія” є Оксана Винявська та ТОВ “Хосаро” (Андрій Рокош, Володимир Мазур і Тарас Хома).