Мерія продала Андрію Іонову аптеку на Коперніка за ціною квартири на Сихові

21 Березня 2013

Як стало відомо з рішення Господарського суду Львівської області від 14 березня 2013 року,  приміщення колишньої аптеки на вулиці Коперніка, 1 було продано за 2 мільйони 16 тисяч гривень. Площа цього приміщення, розташованого в самому центрі міста, становить 268,8 м квадратних.

Тобто, вартість одного квадратного метра комерційної нерухомості на центральній вулиці міста становить 7,5 тисяч гривен. За даними ріелторського сайту real-estate.lviv.ua, саме стільки коштує один квадратний метр квартири на Сихові. Комерційна нерухомість у цьому районі міста суттєво дорожча – від 10,5 тисяч гривень за метр квадратний.

Договір купівлі-продажу був підписаний між Управлінням комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради та Дочірнім підприємством «Албіс Компані» кіпрської компанії «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» 27 лютого 2012 року.

Підписанню договору передувала Ухвала міської ради № 605 від 30 червня 2011 року «Про затвердження переліку об’єктів комунальної власності м. Львова, що підлягають приватизації способом викупу». Депутати дозволили приватизувати приміщення, і Управління розпочало підготовку до продажу, яка тривала понад півроку. Проте договір підписали з помилками.

Саме для виправлення своїх помилок юристи Управління звернулись до суду, намагались привести договір у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки». Закон набув чинності 18 лютого 2012 року. Тобто за 9 днів до підписання договору.

Начальник юридичного відділу управління комунальної власності Юрій Гусак, в коментарі для “Н. Г. Львів”, не приховує, що причина позову – спроба відсудити 20 %  від вартості майна, як неустойку. Адже за новим законодавством, оплата по договору купівлі-продажу здійснюється одним платежем протягом 30 днів з моменту підписання. Згідно з підписаним договором, «Албіс Компані» платило двома траншами – 14.03.2012 та 10.04.2012 року. Суд визнав претензії необґрунтованими, договір залишили без змін.

Засновником підприємства ДП «Албіс Компані» ТзОВ «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» є Андрій Іонов, власник ресторанів «Вероніка», «Чорний кіт» та «Амадей». Підприємство стало орендарем приміщення аптеки на Коперніка у 2009 році. Андрій Іонов пообіцяв, що разом з реставрацією аптеки поступово відтворить пасаж «Міколяша». Для цієї мети 19 травня 2011 року депутати Львівської міської ради надали в оренду на 10 років чотири земельні ділянки у внутрішньому подвір’ї аптеки.