- NGL.media - https://ngl.media -

Львівські новатори брати Голіусови можуть зупинити імпорт планшетних комп’ютерів в Україну (ДОДАНО ФОТО)

14.03.2013 @ 09:00 в Новини

Львівські брати Кирило і Дмитро Голіусови [1] продовжують захоплювати нашу уяву своєю креативністю і художнім смаком. Цього разу вони отримали цілих п’ять патентів на промислові зразки. При цьому коло інтересів братів дуже широке – від шурупів до планшетних комп’ютерів.

11 березня 2013 року Український інститут промислової власності зареєстрував чотири патенти на промислові зразки авторства Дмитра Голіусова і один патент авторства Кирила Голіусова. Останній запатентував ковпачок з ручним насосом-розпилювачем. Таким, який є на кожному засобі для миття вікон. А от брат Дмитро претендує на новацію в галузі будівництва і комп’ютерного дизайну. Він запатентував шуруп і… три планшетних комп’ютери. Згідно з чинним законодавством, тепер виробники цих речей повинні сплачувати авторську винагороду власникам патенту.

На перший погляд, запатентовані «планшетники» сильно нагадують відомі вироби компанії Аpple та Samsung. Проте, напевно, містять ряд інноваційних елементів, які неспеціалісту помітити важко.

комп [2]

Один із планшетів, запатентований львів’янами

Як пояснили нам у компанії «Формула-Брок», яка надає допомогу у підготовці документів для реєстрації патентів, отримати авторське право на промисловий зразок дуже просто. А от довести право на авторську винагороду, – навпаки. В Україні не застосовується прецедентне право, тому з кожним, хто посягнув на «винахід», доведеться судитися окремо.

Припустити навіть невелику ймовірність того, що виробники планшетних комп’ютерів (на кшталт Аpple чи Samsung) будуть сплачувати авторське право братам Голіусовим, складно. А от те, що українські митники можуть затримати на кордоні продукцію цих виробників до з’ясування обставин сплати роялті, цілком реально. Наприклад, данський JYSK також не уявляв, що в Україні запатентовані вішаки для одягу [3].

Зображення ще двох планшетів:

планшет [4]

планшет 2 [5]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/03/14/lvivski-novatory-braty-holiusovy-mozhut-zupynyty-import-planshetnyh-kompyuteriv-v-ukrajinu/

URLs in this post:

[1] Кирило і Дмитро Голіусови: http://ngl.media/2013/02/27/za-pravo-prodazhu-zubochystok-dovedetsya-platyty-royalti-lvivyanynu-yakyj-vzhe-namahavsya-zarobyty-na-vishakah-dlya-odyahu/

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/03/комп.jpg

[3] вішаки для одягу: http://ngl.media/2012/12/18/zmetykuvaly-na-troh/

[4] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/03/планшет.png

[5] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/03/планшет-2.png

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.