Зметикували на трьох

Троє львівських спритників зароблятимуть на тому, що іншим і не спало на думку - запантентували промислові зразки на товари, які вже давно використовують в Україні. Раптовий захист їх інтелектуальних прав став ще більш цікавим, коли з’ясувалось, що всі троє пов’язані між собою.
18 Грудня 2012

Вішалка – винахід 2012 року. Львів

Львів’янин Віталій Голєв запатентував вішалки для одягу. Патент на промисловий зразок було видано 25 січня 2012 року. Проте протягом року він не намагався скористатися своїм правом на отримання роялті (авторської винагороди).

Першою з проблемою зіштовхнулась данська фірма JYSK, що торгує товарами для дому. Ще в листопаді данці вільно завезли до України партію товару, проте вже в грудні митна служба повідомила, що ця продукція в Україні запатентована, тому фірма повинна сплатити роялті.

У юридичній компанії PricewaterhouseCoopers (вона представляє JYSK) уточнили, що для імпорту партії, яку планує ввезти JYSK, від компанії вимагають всього 500 грн. Однак вони не планують їх платити й оскаржуватимуть реєстрацію патенту в суді, оскільки така вішалка була загальнодоступною до того, як автори подали заявку на реєстрацію промислового зразка. Натомість, компанія “Велика кишеня” готова платити роялті і продовжувати експорт. На думку експертів, саме цього і прагнуть львівські спритники — достатньо щоб одна компанія заплатила, наразі дуже незначну суму, і цим фактом буде визнано їх авторске право на патент.     

Зі схожими проблемами можуть зіштовхнутися також імпортери корків для пляшок. Адже ці товари запатентовані ще двома львів’янами Сергієм Завійським та Кирилом Голіусовим. На них обох зареєстровано цілий ряд патентів на корки для пляшок.

Інтереси Віталія Голєва в питанні стягнення роялті з компанії JYSK представляє компанія «Космонава Україна». Саме ця компанія надіслала листа данській фірмі JYSK з пропозицією. Фірма зареєстрована в Києві Шевченківською районною держадміністрацією, проте контактний телефон вказаний із міжміським кодом Львова “032”. Дата реєстрації – вересень 2011 року. Як з’ясували “Наші гроші.Львів” її директором є Кирило Голіусов – власник 15 (!) патентів на пробки для закупорювання пляшок. Сам Голіусов нині перебуває за кордоном. Секретар “Космонава Україна” розказала нам, що він є лише одним працівником на фірмі, тому ні з ким іншим поговорити не вийде.

Засновником фірми є Анна Лужанська, також львів’янка. А ще приватний підприємець, яка фігурує в офіційних списках митниці як експортер обладнання для виробництва паливних брикетів. Цікаво, що рідний брат директора її фірми Дмитро Голіусов нещодавно отримав патент на паливні брикети.

Ще один щасливий власник патентів на три види корків Сергій Завійський. Його мобільний телефон не відповідає. А от робочий є таким самим, як і робочий телефон Віталія Голєва. Секретар підтвердила, що за цим номером можна знайти обох чоловіків, але зараз їх не має. Віталій Голєв також перебуває за межами України. Для Сергія Завійського ми залишили повідомлення, проте він так і не вийшов на зв’язок.

Наталя Онисько