- NGL.media - https://ngl.media -

З грязі в князі

18.12.2012 @ 17:02 в Розслідування


[1]Начальник управління ЖКГ Львівської обласної адміністрації Ігор Цейтлін має гризти лікті через те, що позбувся частки у ТОВ “Західенергомонтаж”. Адже саме після його виходу
із засновників та обрання кар’єри чиновника, фірмі «поперло» — мільйонні тендерні замовлення посипались як сніг на голову. У тому числі й від управління ЖКГ.

Ще три роки тому, у 2009 році, компанія мала лише одне замовлення на 395 тисяч від Львівської міськради, а 2010-ий прожила з перемогою на трьох тендерах на суму менше двох мільйонів.

Переломний момент у долі “Західенергомонтажу”стався у липні минулого року. Тоді одночасно відбулись дві, як виявилось у подальшому, доленосні події. Перша Ігор Цейтлін вийшов з числа засновників підприємства. Друга він очолив Головне управління житлово-комунального господарства ЛОДА.

І вже наприкінці 2011-го компанія виграє свій перший великий тендер на два з половиною мільйони на реконструкцію насосних станцій у Сокалі. Замовником виступило… управління ЖКГ ЛОДА.

А з 2012-го року успіх “Західенергомонтажу” не може не викликати захоплення. Його теперішні власники (Олександр Орлов, Ігор Звоздецький та Юрій Телішевський) заробили не лише на канапку з маслом, а й на ікру до неї. Згідно з інформацією «Вісника держзакупівель», компанія отримала замовлень на 35,5 млн.грн. Останнє, найсолідніше досягнення товариства – перемога в тендері від управління, яке очолює Ігор Цейтлін на будівництво каналізаційних очисних споруд у Самборі на 19,2 млн грн.

Ми проаналізували п’ять тендерів у Львівській області, в яких перемагав “Західенергомонтаж” за час перебування на посаді Ігоря Цейтліна. У трьох з них не єдиним, але незмінним конкурентом було КВП “Енергомонтаж”. Це підприємство традиційно пропонувало виконати роботи за більшу суму, а відтак постійно програвало.

Дещо дивує така недалекоглядність в оцінках вартості робіт від фірми, яка протягом 2010-2011 років була в фаворі у львівських чиновників і отримувала величезні замовлення без конкурсу. Хіба з таким досвідом важко прораховувати ціни? Але факт залишається фактом – у 2012 році КВП «Енергомонтаж» не виграло жодного тендеру від ЛОДА. Що більш, вони, здається, остаточно втратили довіру чиновників. Бо як інакше пояснити те, що їх конкурент виграє тендер, який вони вже виграли у 2010 році?

Тоді гроші на реконструкцію каналізаційних насосних станцій № 1 та № 2 у м. Сокаль Львівської області так і не надійшли. Проте вже у 2011 право на ці роботи отримало ТОВ «Західенергомонтаж» (грошей на ці роботи нема досі). Цікаво, що повноцінний конкурс в обох випадках не проводився, натомість відбулась процедура закупівлі в одного учасника.

Ось закупівля 2010 року з переможцем КВП “Енергомонтаж”.

[2]

А це закупівля 2011 року на ті ж роботи з переможцем ТОВ “Західенергомонтаж”.

[3]

В обох випадках обґрунтування закупівлі в одного учасника було ідентичним – використовувались однакові формулювання. Наприклад, “В наслідок прориву трубопроводів усі насоси вийшли з ладу, рівень затоплення стічними водами досягнув 3,5 м., стічні води частково попали в річку Західний Буг” або “Стан КНС № 1 та № 2 загрожує виникненню аварійної ситуації, що може призвести до забруднення р.Західний Буг стічними водами та до надзвичайного стану в м.Сокаль”.

Є лише одна різниця — за рік “реконструкція каналізаційних насосних станцій № 1 та № 2 у м.Сокаль” подорожчала майже на 60% або на 925 тисяч гривень.

Олександра Губицька


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2012/12/18/z-ivana-v-pana/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2012/12/stroika.bmp

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2012/12/закупівля-2010-рік.png

[3] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2012/12/закупівля-2011-рік.png

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.